UE ia în calcul constituirea unei Forţe de Intervenţie Rapidă

15

Uniunea Europeană ia în calcul constituirea unei Forţe de Intervenţie Rapidă, pentru a coordona în viitor acţiunile de acordare a ajutorului umanitar, informează AP. Reacţia vine ca răspuns la poziţia fermă adoptată de președintele francez, care a criticat uniunea pentru faptul că ajutorul oferit Pakistanului a venit greu și este limitat.

    În weekend, președintele francez a criticat faptul că ajutorul dat de UE de 40 de milioane de euro ca sprijin umanitar pentru Pakistan este insuficient. Sarkozy a mai afirmat că Uniunea celor 27 de state europene ar trebui să reacţioneze mai rapid și mai bine în faţa unor evenimente precum inundaţiile din Pakistan, cutremurul din Haiti sau incendiile din Rusia.

    Ca atare, luni, purtătorul de cuvânt al UE, Ferran Tarandellas Espuny, a afirmat că blocul european dezbate modul în care „să reconstruim capacitatea noastră de a răspunde la calamităţi".

    După ce ONU a solicitat suma de 460 de milioane de dolari și a adunat doar o treime, se prevede faptul că Pakistanul va primi aproximativ 900 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Inundaţiile din Pakistan sunt cele mai crunte din ultimii 80 de ani.