Medvedev cere ajutorul bogătașilor ruși

22

Președintele Rusiei, Dmitry Medvedev, a lansat luni un apel către elita oamenilor de afaceri, cerându-le ajutorul pentru reconstruirea localităţilor distruse în urma incendiilor cumplite care au avut loc în Rusia, informează Reuters.

    Medvedev a solicitat luni ajutorul celor mai bogaţi oameni de afaceri ruși, rugându-i să contribuie financiar la eforturile autorităţilor de reconstrucţie a satelor distruse de incendiile care au avut loc în Rusia în ultimele 50 de zile. "Luând în considerare atitudinea societăţii faţă de această problemă și amploarea dezastrului, cred că putem arăta antreprenorilor cum pot participa la gestionarea consecinţelor", a declarat Medvedev.

    Magnaţii ruși au răspuns afirmativ solicitării președintelui. Conducătorul holdingului Sistema, Vladimir Yevtushenkov, a declarat că va contribui cu până la 20 de milioane de ruble (654.000 USD), iar Oleg Deripaska, proprietarul companiei Rusal, cea mai mare companie de aluminiu din lume, va construi 50 de case.

    Incendiile care au avut loc în Rusia în ultimele două luni au ucis zeci de oameni și au dublat rata de deces din Moscova, din cauza fumului toxic care a acoperit capitala. De asemenea, culturile de cereale au fost distruse, iar mulţi locuitori din zonele rurale se luptă acum cu sărăcia. "Ca să fiu sincer, viaţa nu a fost prea plăcută nici înainte de incendii în aceste zone, dar acum a ars totul. Va fi imposibilă culegerea ciupercilor sau a fructelor de pădure în următorii ani", a declarat președintele Rusiei. Economiștii prezic și ei o pierdere de 14 miliarde de dolari din PIB pe acest an.

    Guvernul rus a promis construirea de case în valoare de până la două milioane de ruble (65.490 USD) pentru toţi cei 3.000 de oameni rămași fără adăposturi. Prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat și el luni turbăriile afectate de incendii din jurul Moscovei.