Uşile de biserică sunt lucrate mai ieftin de pușcăriași

10

Atelierul amenajat cu fonduri europene în Penitenciarul de maximă siguranţă Giurgiu vinde tâmplărie la jumătate de preţ faţă de piaţa producătorilor liberi.

   

    Şase deţinuţi lucrează în acest atelier, sculptând, în lemn masiv, uşi de interior şi exterior, mobilier pentru dormitor şi bucătărie, obiecte artizanale şi bisericeşti, toate făcute manual, scrie ziarul Adevărul.

    „Executăm lucrări pentru Penitenciar, dar şi pentru terţe persoane, şi pentru că ne-am axat pe obiecte bisericeşti avem multe comenzi de la preoţi", a explicat agentul-şef principal Victor Dragomir, administrator al atelierului. De pildă, a mai spus el, uşa de la intrare a bisericii din Slobozia, judeţul Giurgiu, a fost realizată de condamnaţii pe viaţă. Şi obiectele specifice din capela Penitenciarului tot de ei au fost făcute.

    Clienţii pentru obiectele din lemn sunt însă destul de puţini. „Ne chinuim să prindem comenzi, oamenii nu ştiu de noi şi nici de faptul că preţurile noastre sunt cu 50% mai mici decât în general. Producem sub preţul pieţei, deşi calitatea este net superioară, pentru că executăm totul manual", a declarat Dragomir.

    În incinta închisorii există şi un magazin de desfacere, iar cei care sunt interesaţi de obiectele realizate de deţinuţi pot afla detalii şi de pe site-ul www.penitenciarulgiurgiu.ro .