Băncile sunt acuzate că împing oamenii la sinucidere

34

    Liderii bisericilor din Irlanda de Nord au acuzat băncile că îşi împing clienţii la sinucidere, scrie ziarul The Guardian. Potrivit unor persoane respectate în biserică, "acţiunile discutabile din punct de vedere moral ale băncilor" ar contribui la încurajarea clienţilor să îşi ia viaţa.

    Declaraţia a fost făcută în timpul unei audieri parlamentare care a avut loc la Stormont în care s-au discutat problemele pe care oamenii de afaceri le au cu băncile.

    Reverendul Donald Kerr din cadrul Bisericii Metodiste a spus unui grup de membri ai Adunării Irlandei de Nord, că preoţii au aflat "la prima mână" despre consecinţelor tragice pe care presiunile financiare le-au adus asupra unor familii.

 

    În timp ce recunoaşte că o astfel de acuzaţie comportă o gravitate feroce, reverendul se bucură de sprijinul celor patru mari denominaţiuni prezente în Irlanda: romano-catolicii, prezbiterienii, biserica Irlandei şi cea metodistă. Un alt reverend a susţinut în faţa aceleiași adunări că a ales să vorbească despre comportamentul băncilor întrucât enoriașilor le este teamă ca nu cumva acţiunea lor să aibă repercusiuni asupra derulării relaţiei afacerii lor cu banca. Rev. John McDowell a spus că unii afaceriști „trăiesc cu frica de bancă.”

    Între aspectele reclamate se numără: greutatea cu care banca acordă un împrumut, majorări de dobânzi și comisioane fără înștiinţarea clientului, retragerea imediată la overdrafturi, mediul nefavorabil în care clientul ia decizia, micro-managementul afacerii, discriminare la acordarea creditelor în funcţie de domeniul de activitate.