După o lună iulie marcată de atacuri teroriste individuale în Europa, august a fost mai degrabă luna conflictelor diplomatice și militare.

Turcia versus UE, SUA și Siria

Pe plan intern, în Turcia au continuat arestările și concedierile în masă după puciul eșuat, numărul de arestaţi ajungând, în 17 august, la 40.000, conform premierului turc. Europei, Turcia îi reproșează lipsa de susţinere, îngheţarea negocierilor de aderare și nerespectarea angajamentelor. La 9 și 15 august, doi miniștri turci afirmau că, dacă Turcia nu e scutită de vize pentru UE, acordul privind imigranţii ar putea fi suspendat. Respingând acuzaţiile, oficiali ai Uniunii Europene au anunţat, pe 24 august, deblocarea pentru Turcia a 2,239 de miliarde de euro, din cele 3 miliarde promise pentru 2016 și 2017.

Conflictul Turciei cu SUA îl are ca obiect pe Fethullah Gülen, autoexilat în SUA și acuzat de lovitură de stat, o a doua cerere de extrădare fiind emisă în data de 2 august. În cadrul vizitei sale la Ankara, de pe 24 august, vicepreședintele american și-a prezentat scuzele pentru venirea sa tardivă în Turcia și a repetat faptul că, pentru extrădare, autorităţile americane au nevoie de dovezi la acuzaţiile aduse clericului musulman.

Cel puţin trei posturi de poliţie au fost vizate cu mașini-capcană de militanţi kurzi, în orașe din estul Turciei, pe 18 și 24 august, făcând cel puţin 15 morţi și 143 de răniţi, iar un adolescent s-a detonat, la 21 august, la o nuntă kurdă dintr-un oraș turc din sud, pierzându-și viaţa 54 de persoane.

Pe 22 și 23 august, artileria turcă a răspuns cu obuze la atacurile venite din poziţii SI și kurde aflate pe teritoriul Siriei. Damascul a criticat, la 24 august, această incursiune turcă în Siria, catalogând-o drept „încălcare a suveranităţii ţării”.

În conflictul intern din Siria, pe fondul intensificării luptelor din Alep, papa Francisc a atras atenţia, la 7 august, cu privire la numărul mare de victime civile, urmat de secretarul general ONU, care a evidenţiat, la 17 august, pericolul unei catastrofe umanitare. Surse ONU aveau să anunţe, pe 19 august, acceptul Rusiei pentru un armistiţiu de 48 de ore în vederea asistenţei umanitare, însă în 22 și 27 august, ONU a reînnoit apelul, deoarece celelalte forţe nu își declaraseră acceptul. În cursul lunii august, peste un milion de persoane nu au primit niciun fel de ajutor, fiind izolate în zone asediate greu accesibile.

Rusia versus Occident și SI

La 10 august, o agenţie oficială rusă anunţa că a dejucat o încercare a forţelor ucrainene de a infiltra sabotori în Crimeea, fapt negat de autorităţile de la Kiev. După două zile, pe 12 august, Rusia amplasa în Crimeea un sistem avansat de apărare antiaeriană și antirachetă, iar pe 15 august, în estul Mării Mediterane, s-au desfășurat ample exerciţii militare ale armatei ruse, implicând rachete cu rază lungă de acţiune. Acestea au fost urmate, la 25 august, de alte exerciţii militare de anvergură în mai multe regiuni ale Federaţiei Ruse.

Stat Islamic versus restul lumii

SI și-a început luna august revendicând un atac cu macetă asupra a două poliţiste în Charleroi, Belgia, comis pe 6 august și soldat cu împușcarea și decesul algerianului atacator. Au urmat două atentate în sud-vestul Pakistanului, pe 8 și 11 august, făcând în total 73 de morţi și peste 100 de răniţi. De notat sunt anunţurile repetate că atacuri SI au fost dejucate în Canada, Indonezia, Italia, Belgia, Germania și Franţa, cunoscut fiind că, de la 1 iulie, este operaţională o bază de date europeană comună privind suspecţii de terorism.

Coreea de Nord versus SUA și Coreea de Sud

După ce SUA a instalat în Coreea de Sud un sistem avansat antirachetă, Coreea de Nord a lansat, pe 3 august, încă o rachetă balistică, determinând la 5 august reacţia a 12 ţări membre ONU. Noi exerciţii militare comune SUA-Coreea de Sud au fost demarate pe 22 august, drept pentru care armata nord-coreeană a intrat în stare de alertă maximă.

Între timp, prin alte ţări

Populaţia Japoniei se declară în majoritate de acord cu schimbarea legislaţiei, astfel ca împăratul Akihito să poată să abdice, conform dorinţei exprimate pe 8 august. În statul sud-american Columbia, după 52 de ani de război civil, s-a semnat o pace istorică, pe 24 august, între guvern și gherilele marxiste, rămânând să se găsească linii de comunicare și cu unităţile paramilitare de dreapta și cu bandele criminale care încă acţionează în ţară. În timp ce în Franţa tot mai multe primării interzic purtarea costumului de baie care acoperă tot corpul, specific femeilor musulmane, în Canada a fost autorizată purtarea vălului islamic în cadrul poliţiei federale. Italia a fost zguduită, pe 24 august, de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade, în zona centrală a ţării, soldat cu peste 290 de morţi, dintre care cel puţin 11 români.

Luna jocurilor

Între 5 și 21 august, a avut loc la Rio de Janeiro, Brazilia, cea de-a 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară, cu participarea a 11.400 de sportivi, din 207 ţări. Pe primele locuri la medalii, s-au clasat: SUA, Marea Britanie, China și Rusia.