Mii de păsări moarte căzute din cer în SUA, Chile, Italia, Suedia, Romania, 2.000.000 milioane de pești morţi în SUA și alţi pești fără ochi eșuaţi pe ţărmurile din Noua Zeelandă, 40.000 de crabi morţi în Marea Britanie, 200 de vaci în SUA, apoi 10.000 de vite moarte în Vietnam. Așa au început să curgă emailurile cu încă o pseudoapocalipsă.

Toate acestea și alte știri similare au făcut înconjurul lumii în ultimele 3 săptămâni.

Mai intrigantă este cronologia lor (mai jos este doar o selecţie dintre incidentele recente de acest tip).

31 dec 2010 – 5000 de mierle cad din cer în Arkansas, SUA

2 ianuarie 2011 – mii de păsări cad din cer și mor în Chile, America de Sud

3 ianuarie – 10.000 de păsări sunt găsite moarte în Manitoba, Canada

3 ianuarie – 500 de grauri și mierle moarte în Lousiana, SUA

3 ianuarie – 300 de porumbei morţi în Italia

4 ianuarie – 50-100 de stăncuţe moarte în Suedia

4 ianuarie – 15 tone de pești morţi în Brazilia

5 ianuarie – 2.000.000 de pești morţi în Cheasepeake Bay, SUA

5 ianuarie – sute de pești morţi în Noua Zeelandă, unii fără ochi

5 ianuarie – 40.000 de crabi morţi în Marea Britanie

11 ianuarie – sute de grauri morţi în Constanţa

13 ianuarie – păsări moarte cad din cer în Alabama

14 ianuarie – păsări moarte și în București

16 ianuarie – 200 de vaci moarte in Wisconsin, SUA

17 ianuarie – sute de foci moarte în Labrador

21 ianuarie – 10.000 de vite moarte în Vietnam

21 ianuarie – un număr mare de păsări sălbatice moarte în Beijing

Săptămânalul Trumpet Weekly a titrat „Natura: Staţia de emisie nelimitată a lui Dumnezeu”.

Pe 20 ianuarie, într-un orășel mic din SUA, Snyder, o substanţă galben-verzuie a căzut pe casele din localitate. Robert Paul Reyes, un jurnalist simpatic, scria pe 21 ianuarie că pe lângă păsările moarte, substanţa galben-verzuie = „Apocalypse! End of story. End of world.” (Apocalipsa! Sfârșitul poveștii. Sfârșitul lumii.) O bloggeriţă de la EndTime Ministries consideră că în conformitate cu versetul biblic care afirmă că din cauza păcatului „natura suspină și suferă…”, putem vedea că moartea păsărilor este într-adevăr un semn.

US Geological Survey este însă de altă părere. În medie, 167 de incidente cu privire la moartea în masă a unor păsări sunt raportate anual în SUA. „Am fost șocat de toată această atenţie media acordată câtorva mii de păsări, în timp ce acţiunile umane omoară probabil 2.000.000.000 (miliarde) de păsări pe an” a declarat pentru boston.com, Mike Parr, vicepreședinte al American Bird Conservacy (ABC), din Washington.

Cele mai multe dintre incidentele menţionate mai sus au fost deja explicate, iar cauzele nu sunt de domeniul supranaturalului. Practic, singura chestiune notabilă rămâne faptul că aceste incidente au avut loc într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Nu îi facem vreo favoare lui Dumnezeu, atribuindu-I imediat toate ciudăţeniile și asociind Apocalipsa cu cele mai derizorii interpretări ale unor fenomene minore. Semnele sfârșitului nu vor fi descoperite autopsiind ciori. Deși Biblia vorbește de cutremure, ciumi, războaie, acestea nu sunt semnele sfârșitului istoriei, ci „începutul durerilor”. Ele s-au regăsit tot timpul în istorie. Adevăratele semne ale timpului au de-a face cu oamenii și relaţia dintre acţiunile lor și profeţia biblică (cred că acest ultim subiect trebuie tratat mai pe larg și separat).

Nu e pentru prima dată când fenomene aparent neobișnuite își găsesc o explicaţie ulterior. Iată câteva dintr-o listă întocmită de LiveScience :

Ploaia de broaște – 1873: o ploaie de broaște a acoperit Kansas City. Fenomene similare au avut loc și în Franţa, Anglia, Germania, Tahiti. Specialiștii consideră că responsabilitatea o poartă vânturile puternice de iarnă.

Gâștele sinucigașe – 2005 – Canada – 200 de gâște au fost găsite moarte, fără răni sau urme de otrăvire. Un studiu ulterior a concluzionat că păsările s-au dezorientat în întuneric și au zburat direct spre pământ.

Broaștele explozive – 2005 – Germania – aproximativ 1000 de broaște au explodat împrăștiindu-și intestinele peste tot. Un zoolog a descoperit că broaștele fuseseră atacate de păsări și le fusese mâncat ficatul. Sistemul imunitar al broaștelor a cauzat umflarea și în final explozia.