BBC: Un judecător adventist scrie istorie în Kenya

1004

Șeful Curţii Supreme din Kenya, David Maraga, a decis anularea rezultatului alegerilor prezidenţiale din luna august, printr-o hotărâre fără precedent în istoria ţării. Potrivit BBC, numeroase ziare kenyene l-au descris pe Maraga drept o persoană integră și au legat această calitate de apartenenţa sa la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Reuters scrie că „anunţul lui Maraga nu i-a surprins pe cei care îl cunosc”.

Curtea Supremă din Kenya a decis anularea rezultatelor de la alegerile prezidenţiale care au avut loc luna trecută, solicitând un nou vot în termen de 60 de zile de la decizia judecătorească. Anunţul a fost făcut în urma deliberării unei comisii de șase judecători, care au decis cu 4 voturi pentru și 2 voturi împotriva anulării.

Kenya are o istorie îndelungată a contestării voturilor cu miză ridicată. Alegerile din 2007 s-au transformat într-o revoltă populară, în urma cărora au murit peste 1.200 de persoane. Iar în 2013, o solicitare a candidatului perdant Raila Odinga de a se relua votul a fost respinsă de Curtea Supremă. De aceea, cererea făcută anul acesta de opoziţie nu a surprins pe nimeni. Însă ce a urmat a fost un veritabil șoc, scrie Reuters, pentru naţiunea est-africană, obișnuită mai degrabă cu judecători aserviţi puterii executive. Curtea Supremă a dat curs solicitării opoziţiei, de a se relua votul.

Un factor determinant în această decizie, apreciază analiștii, ar putea fi faptul că, spre deosebire de alte ocazii electorale, după alegerile acestea, opoziţia nu a mai căutat să demonstreze că există suficient de multe voturi false ca să descalifice votul (pentru că ar fi avut doar două săptămâni la dispoziţie pentru acest demers), ci a contestat integritatea procesului de vot online.

Pe de altă parte, un rol la fel de semnificativ, dacă dăm crezare rapoartelor de presă, l-a jucat și faptul că judecătorul Maraga este „un om gata să apere puterile juridice împotriva celui mai înalt oficiu” și este „neinfluenţat de tendinţa din Kenya, o ţară cu peste 40 de grupuri etnice, ca votanţii să sprijine candidaţi din același clan ca și ei”.

În campania pentru realegerea sa, actualul președinte a încercat să profite de pe urma originilor judecătorului, adresându-le votanţilor din regiunea de baștină a acestuia invitaţia de a-l vota pe cel al cărui guvern i-a dat „unui fiu al lor” un loc de muncă. Imediat după aceea, judecătorul Maraga a transmis o declaraţie prin intermediul corpului de presă al Comisiei Serviciilor Judiciare, în care spunea că nu se consideră pe sine un proiect guvernamental.

Reacţia președintelui la decizia recentă a fost una acuzatoare. Dacă iniţial a spus că acceptă hotărârea Curţii Supreme, oprindu-se numai a spune că se îndoiește de oportunitatea unei decizii luate de „șase persoane care hotărăsc să facă altfel decât vor kenyenii”, ulterior a atacat direct persoana judecătorului declarând că „Maraga și gașca lui a decis să anuleze alegerile. Acum nu mai sunt președintele ales, sunt președintele în exerciţiu. Maraga ar trebui să știe că acum are de-a face cu președintele în exerciţiu.” În ciuda ameninţării, explică analiștii, președintele nu are puterea de a înlătura un judecător suprem, iar mandatul lui Maraga în această funcţie va expira abia peste patru ani.

David Maraga are 66 de ani și a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Nairobi în urmă cu 40 de ani. Cu toate acestea, a ales să nu profeseze în Nairobi, care are reputaţia unui sistem bazat pe mită. De altfel, înainte de a fi numit șeful Curţii Supreme, Maraga a fost acuzat că ar fi luat mită. Judecătorul a surprins atunci publicul când, în faţa camerelor de televiziune, a jurat pe Biblie că nu a luat mită niciodată în viaţa lui. Maraga, care este căsătorit și are 3 copii, este un credincios devotat, membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Surse neoficiale spun că, înainte de a fi numit în funcţie, ar fi declarat că nu va prezida niciun proces judecat sâmbăta – ziua de odihnă pentru adventiști. Unii s-au bazat pe această relatare apreciind că acesta trebuie să fi fost motivul pentru care și hotărârea care face obiectul recentei controverse a fost luată într-o ședinţă ţinută într-o sâmbătă noaptea.