Președintele Trump și Ziua Naţională de Rugăciune

751

Președintele american, Donald Trump, a declarat 3 septembrie Zi Naţională de Rugăciune pentru victimele uraganului Harvey, care a răvășit comunităţi întregi de pe teritoriul a două state, Texas și Louisiana, ucigând câteva zeci de persoane.

„Îi îndemn pe americanii de orice credinţă și tradiţie religioasă să își înalţe rugăciunile (…) pentru toţi cei afectaţi de uraganul Harvey”, este apelul solemn lansat de președinte, prin care a solicitat sprijin spiritual „pentru oamenii care au pierdut rude sau care au fost răniţi, pentru cei care și-au pierdut casele sau alte proprietăţi și pentru echipele noastre de intervenţie de urgenţă, pentru organele de ordine, pentru personalul militar și pentru profesioniștii din domeniul medical care conduc eforturile de reacţie și recuperare.” Toţi cetăţenii ţării au fost vizaţi de cererea președintelui, care și-a rugat conaţionalii ca „fiecare dintre noi, în propria manieră, să Îi ceară lui Dumnezeu putere și mângâiere în această perioadă dificilă. Mă adresez tuturor americanilor și tuturor caselor de închinare de pe întreg teritoriul ţării noastre să se unească într-o rugăciune la unison, căutând să se susţină unii pe ceilalţi și să îi ajute pe cei care suferă din pricina consecinţelor acestei furtuni teribile.”

Contrar unor rapoarte de presă, ziua nu a fost una dedicată memoriei celor decedaţi, ci o zi în care americani de toate confesiunile s-au rugat pentru „vindecarea și mângâierea celor în nevoie”, „pentru cei care și-au pierdut membri ai familiei sau prieteni și pentru cei care suferă în acest timp de criză”, așa cum se arată în declaraţia oficială a președintelui.

Guvernatorului statului Texas a reiterat solicitarea președintelui, semnând la rândul său o declaraţie prin care stabilea ziua de 3 septembrie 2017 ca Zi de Rugăciune în Texas. În motivarea deciziei sale, guvernatorul Greg Abbott a precizat că „este corect și adecvat ca locuitorii Texasului să se alăture vecinilor lor și celorlalţi de pe teritoriul ţării și din lume pentru a căuta împreună înţelepciunea care vine de la Dumnezeu, atât pentru noi înșine, cât și pentru liderii noștri și să cerem ca El să își arate mila intervenind și aducând vindecare în acest timp de criză.”

În mandatul anterior, guvernatorul de atunci a statului Texas, Rick Perry, desemnase nu una, ci trei zile naţionale de rugăciune, de vineri, 22 aprilie 2011, până duminică, 24 aprilie 2011, pentru a-I cere lui Dumnezeu „să vindece ţara noastră” și să pună capăt secetei.

Începând din anul 1952, prima zi de joi din luna mai este, prin decizia Congresului Statelor Unite, sărbătorită ca Ziua Naţională de Rugăciune. În fiecare an, președintele semnează o proclamaţie prin care reînnoiește apelul care încurajează cetăţenii americani să se roage în această zi.

În timpul președinţiei Obama, Ziua Naţională de Rugăciune s-a aflat în umbra unui litigiu legal, pornit de o organizaţie neguvernamentală de lobby în favoarea persoanelor atee sau agnostice, care a ridicat pretenţia de neconstituţionalitate a proclamaţiei. Procesul care a rezultat s-a întins pe parcursul a trei ani (de pe 3 octombrie 2008 până pe 14 aprilie 2011) și s-a finalizat cu o hotărâre de revocare a cererii ca urmare a lipsei de temei judecătoresc, întrucât, au spus judecătorii, „sentimentul de alienare [rezultat ca urmare a emiterii proclamaţiei] nu poate fi calificat drept daună” în instanţă. Curtea a decis că „președintele este liber să facă apeluri către public pe diverse temeiuri – politice sau religioase –, iar aceste cereri nu obligă cetăţenii să se conformeze și nici nu produc încălcări ale drepturilor cetăţenești”.

Deși a continuat tradiţia proclamării Zilei Naţionale de Rugăciune, fostul președinte Barack Obama a fost criticat de voci din lumea evanghelică americană pentru că, în cadrul proclamaţiei, nu a făcut nicio referire directă la creștinism, așa cum au făcut predecesorii săi. Deși nici președintele Trump nu s-a referit în apelul său direct la creștini și, în locul unui citat din Scriptură, a oferit o parafrazare, el a reușit totuși să evite criticile care l-au vizat în trecut pe Obama.