Creștinismul, religia cu cei mai mulţi adepţi în Africa

2899

Numărul creștinilor din Africa a crescut considerabil în ultimii ani, devenind principala religie a continentului.

Date neoficiale ale Centrului de Studii asupra Noilor Religii (CESNUR), citate de cotidianul La Stampa, arată că procentul creștinilor de pe continentul african a ajuns la 46,53%, în timp ce musulmanii reprezintă 40,46% din totalul credincioșilor africani. Doar 11,8% dintre locuitorii continentului mai păstrează vechile religii tradiţionale africane.

„Aceste date sunt încă neoficiale, dar au o mare importanţă istorică, culturală şi politică", a spus sociologul italian Massimo Introvigne, fondatorul CESNUR.

„Sigur, nu toată lumea este mulţumită cu această evoluţie," a adăugat Introvigne. Sociologul susţine că dezvoltarea numerică a creștinilor poate constitui cauza unor atacuri. „Unii islamiști ultra-fundamentaliști consideră că este scandalos să existe mai mulţi creștini decât musulmani în Africa și trec la acţiune persecutând sau chiar ucigând creștini în ţări precum Nigeria, Mali, Somalia și Kenia," a mai spus sociologul. „Potrivit ultra-fundamentaliștilor, bătălia care va decide dacă lumea va fi creștină sau musulmană se dă în Africa. Iar islamul pierde. De aceea ripostează cu bombe," a conchis Introvigne.