Ce s-a întâmplat cu foștii lideri egipteni?

15

Pe zi ce trece, din ce în ce mai mulţi membrii ai fostei puteri dispar de pe străzile Egiptului. Armata și poliţia duc o adevărată campanie pentru arestarea lor, iar cei care nu au fost prinși se ascund de ochii egiptenilor și a presei.

„Mandatele de arestare zboară peste tot. Tacticile opresive din era Mubarak s-au întors într-o formă chiar mai feroce. Arestează pe oricine deţine cardul de identificare al Frăţiei Musulmane", explică editorul unui ziar turc pentru BBC. Procurorii au început deja să îi chestioneze pe cei aflaţi în arest, acuzându-i că au incitat la uciderea protestatarilor anti-Morsi, de la Universitatea Cairo.

Suporterii președintelui Morsi au jurat că nu vor înceta protestele până când acesta nu va fi repus în funcţie. Frontul Salvării Naţionale, care reprezintă forţa opoziţiei, justifică intervenţia armatei, susţinută și de majoritatea egiptenilor, dezamăgiţi de președintele Morsi. Reprezentanţii FSN spun și că arestările sunt legale și că liderii Frăţiei Musulmane au incitat la violenţă, cerând jihad și martiriu după înlăturarea lui Morsi.

Diplomaţi americani i-ar fi sfătuit pe membrii Frăţiei Musulmane să accepte faptul că au fost înlăturaţi de la putere pentru a putea intra din nou în peisajul politic, cât mai repede. „Ne cer să legitimăm lovitura de stat," a declarat o sursă anonimă pentru Washington Post. Să accepte înlăturarea unui președinte ales ar fi moartea democraţiei pentru Egipt, a mai argumentat el. Ambasada SUA din Egipt nu a dat nicio declaraţie.