Constituţional, Egiptul devine stat islamic. Ce se întâmplă cu creştinii?

184

Primele două articole ale noii Constituţii a Egiptului au fost aprobate de liderii religioşi prezenţi în Adunarea Constitutivă. Însă menţionarea shariei în constituţie îngrijorează pe comentatorii locali, care prevăd un viitor de persecuţie pentru creştinii şi evreii din ţară.

Potrivit cotidianului Egipt Independent, liderul evanghelic Safwat al-Bayady şi lideri catolici şi copţi au fost de acord cu primele două articole. Primul articol afirmă că Egipt este o republică democratică, consultativă, constituţională şi modernă, bazată pe principiul separării puterilor în stat, dar şi un stat arab islamic.

Al doilea articol menţionează că religia oficială este islamul şi că principiile legii sharia sunt sursa legislaţiei ţării. Totuşi, articolul al doilea afirmă şi că „non-musulmanii în special creştinii şi iudeii, trebuie să se refere la religia lor în chesituni personale, afaceri religioase şi la selecţia liderilor lor religioşi".

Un comentariu făcut în cotidianul Amrah Online preluat de site-ul Christian Post afirmă că există presiuni majore din partea salafiţilor, ultra-conservatori şi radicali, ca sharia să fie implementată cu tot cu hudood, adică poruncile lui Dumnezeu. Între acestea se află uciderea cu pietre a necredincioşilor şi amputarea membrelor hoţilor.