Angela Merkel: Islamul este parte din Germania

349

În valul de proteste care s-a întins din lumea arabă până în Europa, de la difuzarea pe Internet a filmului antiislam „Inocenţa Musulmanilor", Germania a fost una dintre ţările cele mai reţinute în a se pronunţa pe subiect.

Franţa şi Germania sunt ţările din Europa cu cele mai mari comunităţi de musulmani. Franţa a pus paie pe foc după difuzarea filmului, cu nişte caricaturi ale Profetului Mahomed pe coperta unei reviste franceze, ministrul francez de externe spunând că „libertatea de expresie este un drept fundamental" în Franţa.

În Germania, care găzduiește 4 milioane de musulmani, cancelarul Angela Merkel a declarat în schimb, că Islamul a devenit o parte a Germaniei, şi cetăţenii ar trebui să arate toleranţă faţă de musulmani, informează AP.

Ţinând un discurs în faţa membrilor partidului său conservator, Merkel a spus că germanii ar trebui să fie deschişi în legătură cu acest subiect şi să accepte că „este o parte din noi''. Cancelarul consideră că cei care se declară creştini ar trebui mai degrabă să înceapă să se gândească şi să vorbească mai mult despre propria lor religie, decât „să se teamă de Islam."

Marea majoritate a musulmanilor din Germania s-au distanţat de recentele violenţe din timpul protestelor împotriva filmului ce îl ridiculizează pe Profetul Mahomed.