Încă 51 de morţi în Egipt

11

Cel puţin 51 de manifestanţi au fost omorâţi şi mai bine de 400 au fost răniţi de arme de foc, într-o manifestaţie pentru susţinerea lui Morsi, adâncind în felul acesta criza din Egipt.

Amploarea şi natura acestor evenimente au creat o şi mai mare distanţă între susţinătorii lui Morsi şi oponenţii acestuia. În acelaşi timp, au ridicat un semn de întrebare vizavi de guvernul interimar care l-a înlocuit pe cel al lui Morsi, neştiindu-se dacă primul acţionează ca într-o democraţie sau în afara ei. Cei care cu timp în urmă denunţau cu vehemenţă faptul că Mubarak folosea violenţa pentru a închide gura criticilor, acum nu mai sunt atât de vehemenţi criticând moartea susţinătorilor lui Morsi, fiind interesaţi doar de cauzele acestora, notează The New York Times.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că susţinătorii lui Morsi au fost primii care au atacat cu pietre, arme de foc, gaze lacrimogene, lucru cu care martorii oculari nu sunt de acord. Ca replică, armata a contraatacat cu bile de cauciuc şi gaze lacrimogene, declara Ahmed Ali. Cu toate acestea, atât susţinătorii cât şi oponenţii lui Morsi, au spus că poliţia şi armata au deschis foc fără niciun fel de provocare din partea populaţiei, sau foarte puţină, dând senzaţia unui război între două ţări.

Alţi martori au declarat că acest conflict a durat câteva ore, între soldaţii înarmaţi şi protestatarii care încercau să se apere cum puteau, aruncând pietre sau construind baricade. Ahmed Ali, purtătorul de cuvânt al armatei, a afirmat că ceea ce se întâmplă este ca un război împotriva propriului stat, în care cele mai folosite arme sunt cearta, zvonurile şi minciunile.