„Vinerea mâniei" în Egipt

24

Frăţia Musulmană a anunţat pe Twitter că astăzi va fi „o vineri a mâniei" în Egipt, instingând la proteste și marșuri în Cairo, după rugăciunile de la prânz.

Mesajul vine în urma masacrului de miercuri, unde au murit în Cairo cel puţin 580 de persoane și alte 4.000 au fost rănite, în urma ciocnirilor cu forţele armate ale guvernului. Mii de susţinători ai fostului președinte Mohammed Morsi au ieșit pe străzile din Alexandria și alte orașe mari pentru a protesta împotriva abuzului din partea noilor conducători.

Pentagonul a anulat imediat un exerciţiu militar planificat cu Egiptul, președintele Obama condamnând acţiunile guvernului militar, dar nu și regimul în sine. SUA ajută Egiptul în fiecare an cu aproape 1,5 miliarde de dolari, ajutor care continuă să vină, în ciuda situaţiei demne de Curtea de la Haga.

Poziţia Statelor Unite este de a da „sfaturi", nu de a se implica în vreun fel, sau de a trece de o parte sau alta a forţelor politice egiptene. Dacă președintele Obama ar fi catalogat intervenţia armatei ca o lovitură de stat, ajutorul financiar s-ar fi oprit automat, dar acest lucru nu s-a întâmplat, explică CNN.