Masacru în Libia: sute de civili protestatari uciși

17

Forţele de securitate libiene au tras duminică cu arme automate asupra unor persoane aflate într-un marș funebru din orașul Benghazi. Atacul a venit la o zi după ce sâmbătă trupe de comando și lunetiști mercenari au tras asupra civililor.

Martorii au declarat prin telefon presei internaţionale că au fost atacaţi de lunetiși sau cu armament greu. „Nouăzeci la sută dintre victime au fost împușcate în special în cap și inimă", confirmă pentru BBC un medic din Benghazi. Atacul a avut loc în timpul înmormântărilor a 35 de victime ucise de forţele de securitate în cursul zilei de vineri. Bilanţul este de peste 200 de morţi în cele 6 zile de proteste și 900 de răniţi.

Răspunsul autorităţilor din Libia sunt considerate drept cea mai brutală represiune a revoltelor ce au tulburat recent lumea arabă. Marea Britanie este primul stat care a condamnat atacurile cu armament greu și lunetiști asupra civililor numindu-le „cu totul inacceptabile și oribile". Aproximativ 50 de lideri religioși musulmani au semnat un document trimis către Agenţia Reuters prin care cer forţelor de securitate, tot credincioși musulmani, să înceteze focul.

Protestele au degenerat însă și din partea demonstranţilor. Cel puţin o mașină a fost încărcată cu explozibil și detonată în apropierea unei unităţi militare. Cele mai mare proteste au avut loc în Benghazi, al doilea oraș ca mărime al ţării, la care au participat zeci de mii de demonstranţi. Aceștia solicită, în cuvintele unui protestatar citat de CNN, „plecarea lui Gadhafi, libertate, democraţie". „Este vremea să trecem bariera fricii", spune un protestatar. „Am ajuns la un punct de la care nimic nu mai contează." Sunt dificil de confirmat raporturile din moment ce autorităţile au restrâns accesul la internet, telefonie internaţională sau prezenţa jurnaliștilor din presă occidentală.

Proteste considerabile au izbucnit și în alte orașe, dar nu în capitala Tripoli, un fief al președintelui libian, unde proteste minore au fost înăbușite rapid. În Tripoli au avut loc chiar demonstraţii pro Gadhafi în care s-a scandat „Dumnezeu, Libia și Muammar" sau „Muammar este pionierul naţionalismului arab".

Guvernul libian nu a dat niciun raport oficial asupra situaţiei sau bilanţul victimelor. Agenţia oficială de știri JANA a denunţat „acte de sabotaj și de incendiere" a căror ţintă este aceea de a submina stabilitatea, securitatea și unitatea naţională. Muammar Gadhafi conduce Libia autoritar de peste 40 de ani. Ultima revoltă majoră împotriva regimului Gadhafi a avut loc în 1996 când forţele de securitate au ucis aproximativ 1200 de deţinuţi, majoritatea deţinuţi politici.

După protestele din Tunisia și Egipt, Libia ar fi a treia ţară din Nordul Africii în care se cere răsturnarea regimului care conduce autoritar statul de decenii întregi. Nu mai puţin de 12 state arabe trec de la începutul lunii februarie prin tulburări sociale și politice, soldate cu violenţe între forţele de securitate și protestatari.