Românii nu sunt de acord cu intervenţia în Libia

6

Un procent de 68% dintre români nu sunt de acord cu intervenţia militară în Libia. Alţi 28% o aprobă.

Sunt concluziile unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în data de 21 martie. Sondajul a arătat că pentru 51% dintre români, intervenţia aliaţilor în Libia este determinată de intenţia de a controla rezervele de petrol libiene.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat participarea României la misiunea NATO din Libia, prin trimiterea fregatei Regele Ferdinand în Marea Mediterană, cu scopul de a supraveghea respectarea embargoului impus regimului de la Tripoli.

„Am observat că foarte mulţi analişti, politicieni şi destui alţi oameni care apar la televizor pun acţiunea coaliţiei sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de ţiţei şi atracţia pentru această resursă. Ar fi bine să nu dăm impresia că suntem nepregătiţi a înţelege lucruri elementare. Marii beneficiari ai resurselor petroliere din Libia sunt aceste ţări, deci n-au nevoie de război pentru a primi ceea ce deja au. Intervenţia a fost pentru protecţia populaţiei împotriva unui lider politic care nu mai răspunde niciunui parametru pentru a putea rămâne şeful acelui stat", a precizat preşedintele României.

Vor participa la operaţiuni 207 ofiţeri şi subofiţeri ai forţelor navale, dintre care şi doi ofiţeri de stat major. Costurile implicării militare a României în această misiune se vor ridica la 4,5 milioane de euro.

(Foto: presamil.ro)