UPDATE Gaddafi a fost capturat. Dictatorul e mort

28

Fostul lider libian, colonelul Muammar Gaddafi a fost capturat de revoluţionari. Din informaţiile furnizate de un comandant al acestora, citat de EuroNews, reiese că Gaddafi este rănit la ambele picioare.

„Muammar Gadhafi a fost arestat. Este rănit grav, dar încă respiră," a declară Mohamed Leith, unul dintre comandanţii trupelor Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), citat de AFP. Leith a afirmat că l-a văzut cu ochii lui pe fostul lider.

Contactat telefonic de Reuters, un alt oficial militar al CNT, Abdel Majid, a declarat că Gaddafi a fost prins în apropiere de oraşul său natal, Sirte, în timp ce încerca să fugă. Oficialul a mai spus că, în timpul aceleiaşi intervenţii, trupele revoluţionare l-au ucis pe Abu Bakr Younus Jabr, unul liderul forţelor armate ale lui Gaddafi.

Informaţia privind capturarea fostului lider a fost făcută publică şi de postul de televiziune Al Jazeera. Televiziunea CNN transmite însă că informaţia nu este deocamdată confirmată de surse independente. Oficialii NATO nu au validat, până în prezent, raportul CNT.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie, Abdel Hafiz Ghoga, a comunicat că Muammar Gaddafi a murit în confruntările armate care au avut loc joi în oraşul Sirt.

"Este un moment istoric, este sfârşitul tiraniei şi dictaturii. Gaddafi s-a întâlnit cu propriul destin", a spus Ghoga, citat de AFP.