#ResurrectionChallenge, răspunsul sarcastic al sud-africanilor sătui de escrocii religioși

1208

Vremurile disperate cer măsuri disperate. Clișeul și-a dovedit încă o dată aplicabilitatea după ce un pastor din Africa de Sud a pretins că a înviat un om mort, iar internetul african a răspuns cu parodierea în serie a „evenimentului”.

Atunci când realitatea este atât de ridicolă încât pare că nimic nu ar putea restabili echilibrul, umorul intră în scenă și reușește ceea ce o discuţie rezonabilă nu ar fi reușit. Aceasta s-a întâmplat în Africa de Sud după ce un clip video înfăţișând un pastor „înviind” un presupus mort a devenit viral weekendul trecut.

Cu gesturi patetice, ca de magician, pastorul Alph Lukau, din cadrul mișcării Alleluia Ministries International, se mișcă pe lângă un sicriu în care stă întins un bărbat. Actul „învierii” are loc în mijlocul strigătelor de uimire ale celor care asistă, inclusiv ale pastorului. Cel „înviat” se ridică lent din sicriu, afișând stupefacţie.

De atât a fost nevoie pentru ca internauţii sud-africani să lanseze un challenge online, prin care să arate exact cât preţ pun pe demonstraţiile de pseudoputere care prosperă, din păcate, în regiune. Sub hashtagul „ResurrectionChallenge”, nenumăraţi utilizatori de internet au postat imagini haioase în care reproduc în manieră proprie presupusul miracol, alături de capturi de ecran cu „învierea” efectuată de Lukau. Rezultatul amuzant s-a viralizat și el, astfel că presupusa înviere circulă astăzi în nenumărate variante ridicole. Singurul lucru care mai deosebește clipul cu Lukau de celelalte este că a fost primul.

Dacă incidentul de faţă a trezit amuzament, nu același lucru se poate spune despre o altă „înviere”, de data aceasta din Etiopia, soldată cu arestarea predicatorului care și-a asumat puterile miraculoase.

Getayawkal Ayele a încercat să învie corpul decedatului Belay Biftu, în prezenţa familiei acestuia, care îi plângea moartea. Predicatorul s-a întins peste el și a strigat de mai multe ori „Belay, trezește-te”.

Doar poliţia l-a putut scoate pe predicator din mâinile familiei înfuriate că ritualul nu a dat niciun rezultat. Însă aceasta nu a însemnat sfârșitul necazurilor pentru Ayele, ci doar începutul. Gestul său intră sub incidenţa legii etiopiene împotriva profanării cadavrelor, prin urmare poliţia l-a arestat.