Pakistan: 200 familii creștine, refugiate din cauza unui conflict religios pornit de la o minciună

290

O minciună spusă de o femeie care voia să se răzbune a dus la un conflict interreligios soldat cu fuga a 200 de familii. S-a întâmplat într-un cartier al orașului pakistanez Karachi, acolo unde organizaţia umanitară International Christian Concern a semnalat un atac din partea etnicilor musulmani asupra celor creștini, acuzaţi pe nedrept că ar fi profanat Coranul.

O mulţime furioasă de etnici musulmani s-a năpustit cu pietre gonind din casele lor circa 200 de familii creștine, care s-au adăpostit în vecinătatea cartierului lor din Karachi, al cincilea cel mai populat oraș din Pakistan.

International Christian Concern a raportat că motivul ciocnirii a fost acuzaţia falsă adusă de o femeie musulmană, Samina Riaz, potrivit căreia patru femei creștine ar fi scufundat un exemplar furat al Coranului în apă murdară. Vestea s-a răspândit ca focul în miriște și, se pare, ar fi înfuriat mai mulţi localnici musulmani, care s-au adunat în cartier și au vandalizat mai multe proprietăţi ale creștinilor, între care și o biserică. Mulţimea ar fi omorât animalele din ogrăzile creștinilor, ca să le facă pagubă, în timp ce proprietarii creștini s-au refugiat în apropiere.

Un martor local, Aslam Masih, a declarat pentru International Christian Concern că, după o investigaţie a poliţiei, s-a descoperit că Riaz împrumutase chiar ea un exemplar al Coranului de la un vânzător din cartier și că scufundase Cartea Sfântă a islamului în toaleta casei sale. Riaz și soţul ei au fost ulterior arestaţi, iar femeia și-a recunoscut fapta. Ea și soţul ei aveau un conflict mai vechi cu proprietarul casei în care locuiau cu chirie, Amjad Dildar. Acesta le dăduse o dispoziţie de evacuare, pe motiv că „produc necazuri printre familiile creștine din comunitate”. Așa că Riaz le-a acuzat de blasfemie pe fiicele lui Dildar și pe altă femeie creștină.

Incidentul este emblematic pentru modul în care pakistanezii abuzează de legile împotriva blasfemiei, care, deși contestate, continuă să fie în vigoare în ţara majoritar musulmană. Mulţi folosesc aceste legi pentru a regla conturi personale cu membri ai unor minorităţi religioase. De aceea, activiștii pentru drepturile omului cer ca legea să fie abolită. Chiar și Departamentul de Stat al SUA a emis vara trecută o declaraţie prin care condamna legile blasfemiei din ţări precum Pakistanul.

În Pakistan, persoanele condamnate pentru blasfemie sunt pasibile de pedeapsa cu închisoare pe viaţă, dacă reușesc să scape de condamnarea la moarte. Chiar dacă sistemul judiciar nu a dispus până acum executarea niciunei persoane din cauza blasfemiei, numeroși creștini au fos uciși în trecut din cauza violenţelor stârnite de acuzaţiile de blasfemie care le-au fost aduse.

În ultimii 30 de ani, nu mai puţin de 1.500 de persoane au fost acuzate de blasfemie în Pakistan, susţine International Christian Concern. Organizaţia Open Doors SUA a plasat anul acesta Pakistanul pe a cincea poziţie în topul ţărilor care persecută cel mai intens creștinii.