Biserica Metodistă Unită votează pentru căsătoria tradiţională

525

Biserica Metodistă Unită, a doua cea mai mare confesiune protestantă din Statele Unite, a trecut printr-un vot crucial pentru viitorul bisericii, în care, după cinci zile de dezbateri, deliberări și rugăciune, delegaţii de pe mapamond au votat să menţină viziunea tradiţională a bisericii asupra căsătoriei homosexuale și a clericilor gay necelibatari.

Votul asupra „Planului Tradiţional” a fost incomod de strâns, cu 53% voturi pentru și 47% voturi împotrivă, ceea ce i-a lăsat profund nemulţumiţi și deziluzionaţi pe cei care doreau o biserică „deschisă” și care au protestat la final de vot, scandând: „Nu mai faceţi rău bisericii.” Christianity Today scrie că delegaţia conservatoare din Africa a fost cea care a înclinat la final balanţa.

Planul Tradiţional” menţine poziţia actuală a bisericii globale de 12 milioane de membri pe aceste teme și adaugă noi măsuri de responsabilizare a celor care le încalcă prin oficierea căsătoriilor homosexuale sau hirotonirea pastorilor homosexuali.

Acesta nu a fost și rezultatul pentru care s-au rugat bisericile din America, în frunte cu pastorii lor, și care își doreau ca biserica să ia exemplul altor confesiuni care, în ultimii ani, au găsit soluţii pentru „adaptarea” ceremoniilor și clerului gay. Un sondaj dinainte de vot arăta că cel puţin două treimi din delegaţii americani susţineau această schimbare.

Votul final arată că centrul de gravitaţie s-a mutat și că Biserica Metodistă Unită nu mai este pur și simplu o confesiune americană care s-a extins prin misionari în afara graniţelor, ci este cu adevărat o biserică globală care unește biserici din 138 de ţări, al căror cuvânt cântărește greu.

Opţiunea celor dezamăgiţi de faptul că prin acest vot biserica ar trimite mesajul că nu este incluzivă este să se rupă de biserică. Deja acte de sfidare precum pastori care au ţinut ceremonii de căsătorie pentru persoane homosexuale sau care au declarat că ei înșiși sunt homosexuali și și-au păstrat poziţia în biserici erau o problemă dinainte de vot și vor fi o problemă și mai mare, din moment ce penalizările se înăspresc.

Clara Esther, delegată, activistă pentru drepturile omului și vicepreședintă a Femeilor Metodiste Unite, crede că biserica a cheltuit degeaba milioane de dolari pentru a-și promova imaginea de biserică cu „inimi deschise, minţi deschise, uși deschise”, dacă nu trăiește conform acestor principii. „Mulţi dintre membrii noștri ne-au notificat că pleacă. După votul de ieri, simt că biserica s-a poziţionat împotriva persoanelor homosexuale”, spune cu regret un delegat din Virginia.