Anunţul care îl aduce pe Ben Carson mai aproape de prezidenţiale

3013

Reputatul neurochirurg Ben Carson, recent dar fulminant intrat în peisajul politic conservator american, a anunţat vineri că a format un comitet de acţiune politică. Mutarea îl aduce cu un pas mai aproape de o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale din 2016, fără să reprezinte însă un angajament ferm în această direcţie. Deocamdată.

Carson a făcut anunţul la finalul unei întâlniri de două zile cu susţinătorii lui din Palm Beach. Concomitent, medicul a dezvăluit că nou-formatul comitet se numește „One Nation” (la fel ca ultimul său bestseller) și că va fi condus de omul de afaceri Terry Giles, care ar urma să devină coordonator de campanie în cazul cursei pentru prezidenţiale.

Întrebat despre probabilitatea candidaturii sale, Carson le-a răspuns jurnaliștilor că „suntem cu certitudine cu un pas sau doi mai aproape [de prezidenţiale] decât eram în urmă cu un an”. Medicul nu și-a luat însă un angajament în acest sens, ci a spus că rezultatele alegerilor pentru Senat, programate pentru acest an, vor fi un factor important de decizie. De asemenea, a precizat Carson, comitetul lui politic va sprijini candidaţi care au vederi politice similiare cu ale lui.

„Sigur că suntem foarte interesaţi de ceea ce se va întâmpla în noiembrie”, a declarat Carson. „Și dacă oamenii vor continua să se arate puternic doritori ca eu să candidez, evident că și acesta va fi un factor important. Între timp, ne vom concentra atenţia pe sprijinirea acelor candidaţi care înţeleg schimbarea de care avem nevoie în ţara noastră și înţeleg cum să conducă spre vindecarea naţiunii noastre”, a mai spus el.

Ce ar presupune președinţia lui Carson

Tot ce se poate spune despre viziunea politică a doctorului Ben Carson are trei surse primare: declaraţiile pe care le-a făcut acesta în cadrul multiplelor evenimente la care a participat, manifestul politico-religios, sub forma celui mai recent volum publicat, și orientarea lui religioasă (aceasta din urmă pentru că el însuși face apel la teologie pentru a-și motiva opţiunile politice).

Ce spune?

Ceea ce l-a adus pe Ben Carson sub reflectorul politic a fost discursul pe care l-a ţinut la evenimentul naţional Mic Dejun cu Rugăciune în anul 2013. Discursul lui, neobișnuit de critic la adresa președintelui Barack Obama (care era de faţă), a surprins și a încins presa americană.

Carson a abordat atunci chestiunea datoriei şi deficitului de stat, spunând că acestea constituie „o mare problemă”. „Ce ziceţi de sistemul nostru de impozitare – atât de complex încât oricui îi este practic imposibil să respecte litera legii? Când mă uit în Biblia mea, ştiţi ce văd? Văd cea mai dreaptă Persoană din Univers – Dumnezeu – dându-ne un sistem. Se numeşte ‘zecime’”, a spus Carson, marcând un moment-cheie al discursului, aplaudat la scenă deschisă de conservatori.

Între timp, medicul a făcut și declaraţii care au stârnit mai multă controversă decât aplauze, cum ar fi cea în care părea că pune pe același nivel orientarea homosexuală cu bestialitatea și pedofilia sau cea în care califica reforma sănătăţii propusă de Obama drept „cea mai proastă idee de la sclavie încoace”.

Ce scrie?

Soluţiile politice la actualele probleme ale Statelor Unite, așa cum le vede doctorul Carson, se bazează pe cultivarea naţiunii prin educaţie și apelul la bunul-simţ – un laitmotiv al volumului One Nation, care se bucură de recenzii predominant pozitive pe Amazon. Acest bun-simţ este într-un contrast sensibil cu ideea de „corectitudine politică”, pe care Carson luptă și în această carte să o combată drept un handicap al societăţii momentului.

La problema inegalităţii sociale, Ben Carson propunea reformarea sistemului actual de impozitare și imitarea sistemului biblic al zecimii, pe care neurochirurgul îl consideră mult mai echitabil, taxând procentual egal, însă proporţional cu veniturile diferitelor clase de locuitori.

Ce crede?

Niciun adventist de ziua a șaptea nu a avansat atât de mult pe scena politică așa cum a făcut-o Ben Carson. Însă voci din interiorul propriei confesiuni spun chiar că ar fi ajuns prea departe.

Istoricul adventist Douglas Morgan nota pentru revista confesională Spectrum că „timp de 125 de ani, adventiștii de ziua a șaptea s-au opus viguros eforturilor de a cultiva ideea identităţii americane de naţiune «creștină» sau «iudeo-creștină», prin mijloacele legii sau ale politicilor publice. Însă în noua sa carte, dr. Ben Carson (…) militează pentru o agendă care seamănă foarte mult cu ceea ce adventiștii au respins timp îndelungat, în numele libertăţii religioase.”

Faptul că apelul la religie și numeroasele referiri la Dumnezeu permează discursurile doctorului Carson este un punct pozitiv în opinia conservatorilor și a unora dintre religioșii americani care nu sunt neapărat orientaţi politic. Însă există și o latură mai puţin pozitivă a acestui amalgam de religie și politică: simbioza dintre biserică și stat.

De la popularitate, la succes

Viziunea unui președinte precum Carson a catalizat strângerea a nu mai puţin de 3 milioane de dolari pentru o eventuală campanie. Sub mottoul „run, Ben, run” (un joc de cuvinte bazat pe construirea unui sens dublu, transformând îndemnul din filmul Forest Gump într-o invitaţie politică), o organizaţie recent înfiinţată a fanilor lui Ben Carson a anunţat că a strâns circa 2,8 milioane de dolari în ultimele 5 luni, pentru a-l sprijini pe Carson. Suma este dublul a ceea ce a reușit să strângă grupul de suport al secretarului de stat Hillary Clinton, înainte ca aceasta să își anunţe oficial candidatura la președinţie, notează Daily Caller.

În contextul popularităţii și al atenţiei mediatice crescânde de care beneficiază Ben Carson, voci ferme fac un apel la pragmatism. Sub titlul „mirajul Ben Carson”, The Economist analizează posibilitatea de progres a unei Americi sub Ben Carson. „Cei care gândesc mai profund știu că alegerile de la Casa Albă din 2016 vor fi mult mai grele (decât și le închipuie republicanii, n.r.). (…) Prea mulţi conservatori sunt orbiţi de dezaprobarea faţă de președinte pentru a simţi limitele propriei lor popularităţi.

Citește și Cine și de ce l-ar vrea pe dr. Ben Carson președinte?

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.