Cele trei elemente care îţi prelungesc viaţa

1863

Cheia către o viaţă mai lungă ar putea sta în adoptarea a trei obiceiuri la îndemâna oricui, au descoperit experţii de la Universitatea California, din San Francisco.

Speranţa de viaţă a individului este puternic influenţată de lungimea telomerilor, care protejează extremităţile cromozomilor și contribuie la prevenirea pierderilor informaţiilor genetice în timpul diviziunii celulare. Aceste formaţiuni se scurtează odată cu înaintarea în vârstă, fapt ce conduce la o îmbătrânire și moarte accelerată a celulelor corpului. Studiile au asociat scurtarea telomerilor și cu dezvoltarea unor boli cu potenţial fatal, precum cancerul, accidentele vasculare cerebrale, bolile de inimă, obezitatea sau demenţa.

Experimentul a inclus 239 de femei nefumătoare, aflate înainte de menopauză. Acestea au fost rugate să raporteze evenimentele stresante la care au luat parte pe parcursul experimentului, deoarece astfel de experienţe pot accelera îmbătrânirea celulelor. De asemenea, au oferit informaţii legate de stilul de alimentaţie, obiceiul de a face sport și calitatea somnului. Lungimea telomerilor a fost evaluată prin intermediul unor mostre de sânge prelevate o dată la începutul studiului și încă o dată după un an.

Coordonatorul studiului, dr. Eli Puterman punctează că participantele care au făcut exerciţii fizice, au dormit și au mâncat bine au înregistrat o scurtare mai puţin accentuată a telomerilor, comparativ cu cele care nu au adoptat un stil de viaţă sănătos, chiar și în contextul unui nivel similar de stres.

„Acesta este primul studiu care susţine ideea, cel puţin la nivel observaţional, că evenimentele stresante pot accelera îmbătrânirea celulelor imunitare la adulţi, chiar și pe o perioadă scurtă de timp, de un an. Însă aceste rezultate sugerează mai departe că un stil de viaţă activ, mâncatul și dormitul sănătos în perioadele de stres ridicat sunt în mod particular importante pentru atenuarea accelerării îmbătrânirii celulelor imunitare”, adaugă dr. Puterman.

Impactul benefic al unui stil de viaţă sănătos asupra lungimii telomerilor și, deci, asupra creșterii speranţei de viaţă a individului a fost demonstrat anterior de un alt studiu american. Experimentul, desfășurat pe o perioadă de cinci ani, a arătat că participanţii care au făcut schimbări, precum adoptarea unei alimentaţii bazate pe legume, consumarea de produse neprocesate, urmarea unui program de sport și adoptarea unor strategii pentru managementul stresului, și-au crescut astfel lungimea telomerilor cu circa 10%. În schimb, lipsa acestor măsuri a diminuat lungimea telomerilor cu circa 3% pe parcursul studiului.

Dr. Dean Ornish, fondator și președinte al Institutului de Cercetare pentru Prevenţie Medicală, avertiza cu privire la câteva elemente care diminuează lungimea telomerilor. Printre acestea se numără fumatul, stresul cronic, depresia și singurătatea.