Biserica Adventistă se pronunţă asupra candidaturii lui Ben Carson

4745

Doctorul Carson a declarat că s-a hotărât să candideze dintr-un sentiment de responsabilitate faţă de oamenii de rând care i-au transmis că el este ultima lor speranţă. Însă, imixtiunea sa în lumea politică ridică unele probleme.

Westley Phillips a crecut într-un oraș sărac, într-o familie monoparentală, și a învăţat la școlile de stat. Dacă la 27 de ani a răzbit și studiază neurochirurgia se datorează și faptului că l-a avut pe Ben Carson ca model de viaţă. Și acum povestește ce emoţii avea când stătea la coadă să dea mână cu Carson. Phillips nu este singular în aprecierea sa. Washingon Post scrie că în comunitatea afro-americană doctorul a reprezentat un simbol al reușitei și un model de urmat încă din 1987, de la faimoasa sa operaţie de separare a gemenilor siamezi.

Acum însă, părerea lui Phillips s-a schimbat, pe măsură ce Carson se transformă într-un personaj politic atipic. Neurochirurgul a devenit un favorit al presei pentru stilul său de a spune lucrurilor pe lume. Din păcate, asta înseamnă că poate fi, totodată, un stil prea critic. Faptul că exagerează cu criticile la adresa primului președinte afro-american, pe care l-a și comparat cu un „psihopat“, și faptul că face „curte conservatorilor albi“ pentru sprijinul lor la alegeri i-a adus destule critici din partea comunităţii afro-americane. Washington Post scrie că unii pastori afro-americani care altădată îi recomandau cărţile nu o mai fac, iar pe grupurile private de discuţii medicale online este catalogat drept o „rușine“. „Nu mai știe cine este?“, se întreabă reverendul Jamal Bryant, pastor din Baltimore, unde a locuit Carson. „Nu vede că devine următorul Herman Cain?“, spune el.

Printre membrii Bisericii Adventiste, de care aparţine, Ben Carson este un doctor extrem de respectat și o persoană de apreciat. Biserica Adventistă a simţit însă nevoia să dea o declaraţie de presă pe subiect, „reamintindu-le membrilor, pastorilor și administratorilor de poziţia oficială a bisericii privind separarea dintre biserică și stat“. Deși membrii bisericii sunt liberi să sprijine candidaţii după cum le dictează conștiinţa, biserica ca instituţie va rămâne neutră și îl va trata pe Ben Carson ca pe orice alt membru al bisericii. „Trebuie să avem grijă ca amvoanele să rămâne spaţii neutre când vine vorba de alegeri… nu trebuie să ne folosim influenţa pe care o avem cu lideri politici sau civili pentru a ne avansa credinţa personală sau pentru a inhiba credinţa altora“, se atrage atenţia în comunicat.