Acum câţiva ani, neurochirurgul renumit la nivel mondial, Ben Carson, avea un plan. Trebuia să se pensioneze și să își petreacă restul vieţii în Florida, învăţând să cânte la orgă, în sânul familiei. Acum Carson face turul Statelor Unite pentru a strânge sprijin pentru campania sa electorală. Ce s-a întâmplat între timp și de ce ar vrea Ben Carson să fie președinte?

Dr. Carson a intrat pe scena politică după ce a ţinut un discurs în 2013 la Micul Dejun cu Rugăciune. Fiind la doar două locuri distanţă de președintele Obama, Carson nu a contenit să spună verde în faţă tot ce i se pare greșit cu privire la starea în care se află Statele Unite: corectitudinea politică, degradarea morală, poticile fiscale și, nu în ultimul rând, sistemul asigurărilor de sănătate, Obamacare. În acea săptămână, Wall Street Journal a publicat un editorial intitulat „Ben Carson, Președinte“. Mass-media a preluat ideea și nu i-a mai dat drumul. Ben Carson s-a trezit în mijlocul junglei politice, un loc unde nu mai fusese înainte și unde, cel puţin la prima vedere, nu avea de ce să rămână. El însuși declarase că să fii președinte înseamnă să fii într-o situaţie groaznică, extrem de stresantă. Totuși a rămas.

Schimbarea

„Aţi candida la preşedinţie?“ Fiindcă „eu v-aş vota“, i-a spus prezentatorul unei emisiuni Fox News lui Carson după faimosul discurs. Neurochirurgul i-a răspuns că, dacă ar fi pus deoparte câte o monedă de fiecare dată când i s-a sugerat să candideze, ar fi avut suficienţi bani să îşi finanţeze campania. Însă Carson nu a exclus totuşi posibilitatea de a candida. „Dacă Dumnezeu m-ar lua de guler şi m-ar pune să fac asta, aş face-o“, a spus el. Asta să se fi întâmplat?

Mai degrabă ar fi vorba de eforturile lui John Philip Sousa IV și Vernon Robinson, care au pornit împreună grupul „Draft Ben Carson“, ce a strâns până în prezent aproape 16 milioane de dolari, 500.000 de semnături și 30.000 de voluntari activi în toată ţara, încurajându-l pe Carson să își depună candidatura. Într-un interviu pentru Washington Post, Carson a mărturisit că oriunde merge sunt mulţimi mari de oameni entuziaști care îi spun că el este speranţa lor. „Asta m-a făcut să cred că le sunt dator acestor sute de mii, dacă nu milioane de oameni care simt acest lucru“, spune el. „Atât de mulţi oameni îmi spun asta, încât cred că încep să aud ceva“, a mai declarat el pentru The Weekly Standard.

Carson nu a mai participat la nicio cursă politică și este, probabil, singurul afro-american de profil care o să încerce să îi detroneze mai întâi pe ceilalţi candidaţi din Partidul Republican. Carson încearcă să folosească lipsa experienţei politice ca pe un atu, atacându-i pe ceilalţi candidaţi cu vechime prin claritatea și tonul degajat al mesajelor sale și folosindu-se de experienţa sa ca autor și vorbitor motivaţional.

Carson este un favorit al mișcării conservatoare, însă în Partidul Republican se anunţă deja o cursă extrem de aglomerată și competitivă. Senatorul Ted Cruz din Texas și guvernatorul Mike Huckabee, din Arkansas, sunt, ambii, favoriţi ai dreptei republicane, aflându-se pe un traseu de impact direct cu neiniţiatul Carson.

Carson, medicul naţiunii

„Istoricii vor scrie despre acest punct de cotitură pentru naţiunea noastră și despre felul cum am răspuns la forţele care ne schimbă lumea“, spune o voce oarecare, în timp ce pe fundal se derulează imagini ale Congresului și ale unei Americi care se chinuie. „Nu ne mai putem permite să lăsăm să continue disfuncţionalitatea partidului opozant sau retorica goală a clasei politice. Pentru ca America să supravieţuiască provocărilor lumii moderne, trebuie să ne vindecăm, trebuie să fim inspiraţi și trebuie să reînviem spiritul excepţional care ne-a constituit naţiunea. Niciodată nu am fost atât de conectaţi și niciodată nu am fost mai divizaţi ca ţară“, continuă videoclipul cu imagini ale protestatarilor din Baltimore și din toată ţara, imagini cu oameni care cer un lider care să îi ajute.

Vorbitorul continuă prin -i critica pe politicienii de la Washington, vorbind despre nevoia unui lider care „inspiră prin fapte, cineva care să se dedice investiţiei în noua generaţie de mari gânditori, încrezători în propriul destin“, în timp ce pe fundal se derulează poze cu Ben Carson. „Avem curajul de a vindeca imaginaţia, de a inspira și determina, de a reanima visul american: o naţiune, sub Dumnezeu, indivizibilă, cu libertate și dreptate pentru toţi. Putem să trecem prin asta împreună, cu un lider care își ia puterea de la Dumnezei și datoria de la poporul american.“ Videoclipul se încheie cu un ecran alb pe care apar cuvintele „Vindecă“, „Inspiră“, „Reanimă“, după care mesajul se schimbă în „Ben Carson, președinte“, iar undeva scrie cu litere minuscule „Plătit de Carson, America“.

Este destul de clar ce intenţionează Carson, să reanime „America părinţilor fondatori“, îndeplinind astfel un plan divin, din moment ce pretinde că ar avea nu doar sprijinul electoratului, ci mai ales pe al lui Dumnezeu. În acest moment, Carson pare să vrea să câștige America pentru Dumnezeu, ca un fel de dar către un Dumnezeu neputincios în faţa secularismului, a globalizării și a internetului. Carson pare să fi uitat, cel puţin momentan, că Dumnezeu nu are nevoie de apărare, de ajutor, de avocaţi și că nici nu poate fi impus, prin diverse politici, unei naţiuni care nu Îl dorește. Aceasta face parte din libertatea de alegere pe care Dumnezeu i-a dat-o fiecărui om și pe baza căreia Părinţii Fondatori au creat SUA.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.