Ce poate fi mai intrigant pentru americani decât descoperirea faptului că Hillary Clinton este capul unei reţele de pedofilie și ritualuri satanice? Și ce poate fi mai intrigant pentru români decât descoperirea că premierul Cioloș este fiul lui George Soros?

Ambele știri sunt false și ambele au captat atenţia publicului. În general, subiectul știrilor false este tratat cu o oarecare lejeritate și indiferenţă, pe principiul că minciunile și invenţiile sunt oarecum inofensive, că oamenii „deștepţi” oricum se prind că nu sunt adevărate (pentru restul nu are rost să ne batem capul, că ar fi în stare să creadă orice) și că oricum nu avem ce face împotriva lor. Însă nu este deloc așa, iar acum avem cel puţin două cazuri concrete care arată cât de mare este impactul dezinformărilor în epoca internetului.

Scandalul „pizzagate”

Fără să existe victime, dovezi sau vreo investigaţie deschisă, mii de oameni sunt convinși că o reţea de pedofilie care implică oameni din topul Partidului Democrat american, și care ar putea face parte chiar dintr-o reţea globală de pedofilie, operează dintr-o pizzerie din Washington, prin tunele subterane… invizibile. Doar în ultima lună, pe Twitter au fost transmise nu mai puţin de un milion de mesaje care foloseau termenul „pizzagate”, scrie BBC. Și asta doar pe Twitter, însă povestea nu s-a născut acolo.

Publicaţii care au alocat timp demascării acestei povești, precum NYTimes sau BuzzFeed, arată de unde a început totul. Campania de dezinformare a început în timpul campaniei electorale, când contul de e-mail al lui John Podesta, șeful de campanie al lui Hillary Clinton, a fost spart, iar e-mailurile au fost publicate de către Wikileaks. Aceste mesaje conţineau și discuţii cu proprietarul pizzeriei Comet Ping Pong, James Alefantis, despre o posibilă strângere de fonduri pentru campanie. Alefantis este un vechi susţinător al Partidului Democrat, care a organizat strângeri de fonduri și pentru Barack Obama și care cunoaște diverși oameni politici locali, care vin să mănânce la el în restaurant, printre ei fiind și fratele lui John Podesta, Tony Podesta. Este și motivul pentru care Alefantis a fost inclus pe lista GQ a celor mai puternici 50 de oameni din Washington, în 2012.

Utilizatorii platformei de mesagerie 4Chan (20 de milioane de vizitatori unici pe lună) – un fel de Facebook a dark web-ului, devenit cunoscut pentru cele mai controversate spargeri de conturi ale vedetelor de la Hollywood și pentru publicarea de poze nud online spre vânzare – au început să speculeze imediat care ar putea fi subtextul conversaţiilor dintre cei doi. Un e-mail despre batista alb cu negru uitată de John Podesta a devenit cod pentru tipuri de acte sexuale, „pizza” ar fi de fapt „fată”, „hotdog” s-ar traduce drept „băiat” etc., pozele cu copii din interiorul restaurantului au fost interpretate ca dovadă pentru tendinţe pedofilice, mâinile lui John Podesta au fost analizate în diverse poze pentru a se ajunge la concluzia că are răni în urma unor ritualuri sexuale satanice, sculpturile din casa fratelui său ar indica tendinţe sadomasochiste, ba chiar și George Soros a ajuns să fie implicat într-un târziu, pentru că cine altcineva să finanţeze toată operaţiunea?

Fostul șef al serviciului american de informatii militare, generalul Michael Flynn, pe care Trump l-a numit consilier pe probleme de securitate, a făcut reclamă pe contul său de Twitter acestei teorii, postând linkuri cu aceste articole sub titlul de „lectură obligatorie”.

Repede, adepţii teoriilor conspiraţiei de pe Reddit au început propriile investigaţii, zeci de articole false cu titluri care anunţau demascarea familiei Clinton și a celor apropiaţi au fost publicate pe site-uri și bloguri ale diverselor grupuri de naţionaliști „alt-right”, pro-Trump, au ajuns pe Facebook și au ajuns să fie traduse și distribuite și de persoane din Arabia Saudită, Turcia și chiar România. Unul dintre cei mai puternici proponenţi ai acestei teorii a fost celebra platformă InfoWars, condusă de Alex Jones, care în trecut a fost lăudat de Donald Trump (și el un fan al teoriilor conspiraţioniste) după ce a apărut în emisiunea de radio a acestuia. Ba chiar, mai rău, fostul șef al serviciului american de informatii militare, generalul Michael Flynn, pe care Trump l-a numit consilier pe probleme de securitate, a făcut reclamă pe contul său de Twitter acestei teorii, postând linkuri cu aceste articole sub titlul de „lectură obligatorie”. Când cei de la Reddit au anunţat că închid conversaţiile despre „pizzagate”, pentru că nu își doresc ca o vânătoare de vrăjitoare să pornească pe site, au fost acuzaţi că „s-au vândut”.

Poate cel mai mare impact al acestei dezinformări a fost asupra oamenilor obișnuiţi, asupra lui Alefantis, a angajaţilor săi, a familiilor lor, a afacerii lui, dar și a afacerilor locale de pe lângă restaurant. Toţi au fost abuzaţi verbal online, la telefon, pe social media și ameninţaţi cu moartea de sute de ori. „Din cauza acestei teorii inventate, suntem asaltaţi constant. Nu am făcut nimic zilele astea decât să încerc să fac curăţenie în toată povestea și să îmi apăr angajaţii și familia să nu mai fie terorizaţi”, a declarat Alefantis. Soţia managerului său chiar i-a cerut acestuia să își dea demisia în urma abuzului. Probleme au avut însă și prietenii locali, în special părinţi care aveau poze cu copiii lor pe pagina de Facebook a pizzeriei, poze care au fost distribuite pe zeci de site-uri ca dovadă că acolo se practică pedofilia. Conform NYTimes, mai mulţi părinţi au apelat la avocaţi pentru ca aceste poze să fie șterse. Amanda Kleinman, unul dintre muzicienii care a cântat de mai multe ori în locaţie, a trebuit să își șteargă contul de Twitter în urma comentariilor primite pe cont sau postate la videoclipurile ei de pe YouTube.

„Ce s-a întâmplat astăzi demonstrează că promovarea teoriilor false are consecinţe. Sper ca toţi cei implicaţi în întreţinerea scandalului să-și ia un moment să se gândească la ce s-a întâmplat astăzi aici și să nu mai promoveze toate minciunile pe care le întâlnesc.”

„Oamenii ignoră adevărurile de bază. Se spune, de exemplu, că abuzul se face la noi în subsol, dar noi nici nu avem subsol… Câteodată o poză inocentă cu un copil e doar o poză inocentă cu un copil și nu o dovadă a unui lanţ de trafic de copii”, mai spune Alefantis, care a luat legătura cu poliţia locală, FBI, Facebook, Twitter, YouTube și Reddit pentru a primi protecţie și a cere ca aceste articole să fie șterse din mediul online. Măsurile acestea nu l-au oprit pe un tânăr de 28 de ani, care nici măcar nu locuiește în oraș, să vină în restaurant și să investigheze pe cont propriu, sperând să scoată copiii de acolo utilizând dacă este nevoie și pușca pe care o luase la el. Din fericire, nu a tras decât un glonţ în podea, iar angajaţii au avut timp să fugă și să cheme poliţia. Luând în calcul numărul crimelor în masă din Statele Unite, este ușor să ne imaginăm cum s-ar fi putut termina povestea. Oricine poate să pună mâna pe o armă și să omoare nevinovaţi pentru o cauză inventată de cineva, din amuzament sau pentru anumite scopuri politice sau comerciale. „Ce s-a întâmplat astăzi demonstrează că promovarea teoriilor false are consecinţe. Sper ca toţi cei implicaţi în întreţinerea scandalului să-și ia un moment să se gândească la ce s-a întâmplat astăzi aici și să nu mai promoveze toate minciunile pe care le întâlnesc”, a conchis Alefantis după incident.

Soros în România… din nou

Dacă este să ne luăm după patosul celor care susţin că Soros e marele bau-bau al României, principala problemă din cauza căreia nu merg lucrurile în ţara asta, ar trebui să ajungem la cel puţin două concluzii, care de altfel se și cam bat cap în cap: Soros trebuie să fie foarte bun la a delega sarcini, pentru că investiţiile sale merg strună, în timp ce tot timpul și-l consumă cu distrugerea României; cumva Soros trebuie să fie foarte prost la această meserie principală dacă se tot chinuie de atâţia ani și noi tot aici suntem, pe când prima ninsoare paralizează România. Acum însă, are o nouă armă: Dacian Cioloș.

„Șoc! Soros și-a pus propriul copil în fruntea guvernului României. Cioloș, fiul nelegitim?”

„Șoc! Soros și-a pus propriul copil în fruntea guvernului României. Cioloș, fiul nelegitim?” titrează un articol de pe o platformă fără redactori și date de contact: Exclusiv24.ro. Conform unei „informaţii din Sălaj” (fără surse), premierul României ar fi fost adoptat de către părinţii săi de la o femeie care ar fi avut o aventură cu nimeni altul decât cu George Soros. Și nu orice femeie, ci o unguroaică… Ceea ce „explică și ascensiunea actualului premier în forurile Uniunii Europene, și sprijinul primit de la tatăl natural”, pentru că cum altfel ar putea un român să ajungă undeva sus oriunde în lumea asta, în afară de România? Restul știrii anunţă ce catalism ne paște – „Dupa ce și-a pus propriul fiu la conducerea României, miliardarul vrea să-și impună oamenii și în ministere. USR este împinsă să ajungă în Parlament pentru a sprijini interesele lui Soros. România nu va mai fi condusă decât de multinaţionale, iar fiul lui Soros va duce la îndeplinire planurile miliardarului, care vrea să rupă România și să cumpere pe nimic ce a mai rămas din rezervele ţării.” Pe scurt, 12 rânduri și 46.600 de vizualizări pe site și 10.000 de share-uri pe Facebook, ajunse și până la Antena 3 – Grupul susţinătorilor și telespectatorilor fideli.

Investigaţiile jurnaliștilor români au indicat că gazda site-ului este serverul unei firme în faliment din Târgiu Jiu, care aparţine unor fraţi Popescu, dintre care Dian Popescu – fost șef al filialei PNL, condamnat la cinci luni de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu – este în prezent membru al ALDE, urmând, cel mai probabil, să fie ales în această duminică la Senat. După această dezvăluire, site-ul a făcut un update la știre prin care face o dezvăluire și mai mare, cum că „Exclusiv24.ro a iniţiat un experiment cu doar câteva zile înainte de alegeri pentru a demonstra cât de ușor se poate manipula electoratul, dar mai ales susţinătorii unor candidaţi. Patima unor jurnaliști sau bloggeri demonstrează implicare în campania electorală. Exclusiv24.ro a fost supus unor atacuri incredibile la scurt timp după ce acel articol a devenit viral… Noi nu atacăm persoane sau partide, ci am taxat naivitatea… Din păcate au existat si victime colaterale doar pentru că, tehnic vorbind, site-ul a fost găzduit la comun cu al unui politician.” Dacă ce afirmă cei de la Exclusiv.ro ar fi adevărat, înseamnă că toate știrile scrise pe site până la începutul acestei săptămâni rămân în afara „experimentului”, inclusiv știrea în care se spune că „Islanda șterge datoriile tuturor cetăţenilor”, o știre falsă. Desigur, site-ul conţine o menţiune menită să îl scape pe proprietar de eventuale probleme legale, și anume că „nu prezintă știri sau evenimente reale, ci doar interpretări subiective în stil fabulist ale evenimentelor din lumea politică și mondenă. Orice asemănare cu persoane sau evenimente reale este pur întâmplătoare.” (Update: La ultima accesare site-ul era offline.)

Ce ne pasă nouă?

„Americanilor le-au plăcut știrile noastre și noi am făcut bani de pe urma lor. Cui îi pasă dacă sunt adevărate sau false?” spune unul dintre tinerii din Macedonia care au făcut mii de euro pe lună răspândind știri false în timpul campaniei electorale americane. Efortul a fost minim, iar costul moral, din păcate, zero. Făceau un ghiveci dând copy-paste la secţiuni din diverse articole, mai ales din povești senzaţionaliste de extremă dreapta, le împachetau frumos cu un titlu care te făcea să dai click, le puneau pe site-uri care arată la fel ca mai toate site-urile de știri online de astăzi, publicau pe Facebook postări plătite și cu target american, după care cititorii făceau restul, dădeau like-uri și share-uri care lor le aduceau bani din publicitate, scrie BBC. Ubavka Janevska, jurnalistă de investigaţii local, a identificat șapte echipe care se ocupă cu dezinformarea online, dar estimează că sunt sute de adolescenţi care lucrează individual. „Îmi fac griji pentru moralitatea tinerilor de azi. De la alegerile din SUA, nu se gândesc decât la cum să facă un ban din minciuni. Și noi avem alegeri parlamentare, în decembrie. Deja am verificat trei domenii false înregistrate în Serbia sau Croaţia. Au început deja să posteze minciuni despre partidul de opoziţie, care chiar ar putea dăuna campaniei”, adaugă ea.

„Americanilor le-au plăcut știrile noastre și noi am făcut bani de pe urma lor. Cui îi pasă dacă sunt adevărate sau false?”

Poate că nu vă pasă de campanii și politică. Poate că nu vă atrage în niciun fel ideea de a vă pune în locul lui Dacian Cioloș, care tocmai a aflat despre el și părinţii lui o altă minciună cu același substrat: că nu este suficient de român și că, în general, românii plecaţi în afară devin trădători de ţară în campanie electorală. Poate mai ușor vă puneţi în locul lui James Alefantis, din povestea cu pedofilia, sau în locul oricărui tânăr care a ajuns să se sinucidă din cauza abuzului online de pe urma răspândirii unor zvonuri false. Chiar am permite să ni se întâmple așa ceva și să nu existe niciun fel de consecinţe legale? Chiar nimeni să nu fie tras la răspundere? Chiar toată lumea să râdă pentru că aberaţiile sunt amuzante și tăvălugul abuzului să continue nestingherit? Trăim într-o perioadă în care există foarte multă dezinformare, împachetată foarte bine pe site-uri și în social media, și da, Google și Facebook au promis să dezvolte unelte care să elimine din informaţiile false, doar că aceste unelte vor depinde până la urmă tot de ceea ce cititorii vor considera a fi dezinformare, nu de vreo anchetă independentă pentru fiecare articol apărut online. Așadar va ţine tot de implicarea, de răspunderea și de spiritul și exerciţiul critic al nostru, ca cititori, să depistăm și să raportăm minciunile și să nu ne lăsăm atrași în jocurile celor care văd lucruri acolo unde nu sunt.