Gallup: creștere record a procentului de americani care nu cred că „religia e răspunsul”

190

Marea majoritate a americanilor declară că religia este importantă în vieţile lor, deși un număr record consideră că religia nu are răspunsuri la întrebările mari ale vieţii. Aceasta a fost concluzia unui sondaj Gallup făcut public în preajma sărbătorilor de Crăciun.

Studiul sociologic efectuat de cei de la Gallup a arătat că pentru 72% dintre americani religia este, cel puţin declarativ, o componentă importantă a vieţii. Dintre aceștia, 51% spun chiar că religia este „foarte importantă”.

Procentul celor care declară că religia este un element esenţial în viaţa lor este aproape de nivelul minim istoric, de 49%, înregistrat în anul 2015. Atunci când Gallup a efectuat pentru prima dată acest studiu, în 1952, nu mai puţin de 75% dintre americani spuneau că religia este „foarte importantă” pentru ei.

„Deși aceste rezultate arată că religia încă este foarte importantă pentru o majoritate mică a americanilor, ele constituie totodată o dovadă în plus a declinului pe termen lung a importanţei religiei în viaţa americanilor”, aprecia Megan Brenan, reprezentant Gallup.

Tot un record, dar de scădere, este și procentul de 46% al celor care consideră că religia poate „răspunde la toate sau la majoritatea întrebărilor de azi”. Este pentru prima dată în istorie când procentul americanilor care au fost de acord cu afirmaţia a scăzut sub 50%.

Un record de creștere a fost înregistrat prin cei 39% care consideră că religia nu poate răspunde la toate întrebările vieţii. Dintre cei care participă săptămânal la serviciile divine ale unei biserici, 81% spun că religia poate fi un răspuns pentru toate sau aproape toate problemele vieţii.

„Publicul este mai divizat ca niciodată în privinţa modului în care se raportează la religie ca soluţie la problemele societăţii”, a conchis Brenan.

Într-un studiu publicat recent de Centrul de Cercetare Pew, la întrebarea „Ce dă sens vieţii?”, până la 70% dintre americani au menţionat pe primul loc familia (69%), pe al doilea loc cariera (34%), pe locul al treilea banii (23%) și abia pe locul al patrulea spiritualitatea și credinţa (20%), iar pe locul al cincilea prietenii (19%). Activităţile și hobbyurile, sănătatea, locul în care stau și educaţia au fost menţionate pe urmă. Ceea ce înseamnă că, la nivelul populaţiei generale, credinţa este la fel de relevantă pentru a da sens vieţii precum este cariera sau cititul, conchid sociologii.