Premieră interstatală de Ziua Americii

128

Cea mai puternică naţiune a lumii își sărbătorește astăzi independenţa, prilej pentru trei state de a inaugura o premieră în modul în care este celebrată ziua.

Americanii își sărbătoresc astăzi ziua naţională, Ziua Independenţei, comemorând data de 4 iulie 1776, când Statele Unite și-au declarat independenţa faţă de Regatul Marii Britanii. În trei state: California, Colorado și Arizona, tradiţionalele artificii de 4 iulie vor fi înlocuite cu drone, pentru a limita pericolul apariţiei incendiilor.

După un sezon fierbinte de secetă și incendii de pădure, showurile cu drone au fost adoptate ca alternativa mai sigură, însă la fel de impresionantă, ţinând cont de demonstraţia făcută de Intel la Jocurile Olimpice de Iarnă.

Timp de 12 secole, artificiile erau singura cale de a lumina cerul. Acum avem tehnologia care ne permite să creăm animaţii și povestiri vizuale, putem scrie cuvinte și putem desena obiecte pe cer”, a declarat Anil Nanduri, managerul general al diviziei Drone de la Intel.

Producătorii de echipament pirotehnic nu sunt, desigur, la fel de entuziaști. Dronele nu fac „boom”, a fost mesajul lansat de un sindicat al pirotehniștilor. „Nu cred că un afișaj cu drone îi va face pe oameni să spună «oh și ah»”, a spus Julie Heckman, director executiv la Asociaţia Americană de Pirotehnică. Artificiile sunt o experienţă multisenzorială cu sunete și culori și cu un final ca de tunet, pe care oamenii îl pot simţi în piept, a spus Heckman. Showurile cu drone sunt ca un zumzet de albine, a mai declarat Heckman.

Cu o zi înainte de sărbătoarea naţională a americanilor, televiziunea britanică BBC posta pe site-ul său un material narativ în care expunea epopeea numelui „America”. În jurul acestuia s-a ţesut o întreagă intrigă ce merge până la Cristofor Columb și Amerigo Vespuci, istoricii nefiind încă deciși cine să fie pe drept numit „descoperitorul” Lumii Noi.