Studiu: tinerii americani preferă socialismul

179

Aproape 50% dintre milenialii și membrii generaţiei Z din Statele Unite își doresc să trăiască într-o ţară socialistă, arată un sondaj recent realizat de Harris Poll.

Viziunea politică a americanilor s-a modificat foarte mult de-a lungul deceniilor – ,dacă după al Doilea Război Mondial, a te declara comunist ar fi însemnat să te îndrepţi hotărât spre un statut de paria al societăţii, astăzi tot mai mulţi americani privesc cu mai multă simpatie spre socialism decât spre capitalism.

Sondajul Harris arată că, atât pentru mileniali, cât și pentru generaţia Z, cuvântul „socialism” are o rezonanţă pozitivă, iar apetenţa pentru politicile socialiste este mai pronunţată decât în generaţiile trecute. Astfel, 49,6% dintre milenialii și membrii generaţiei Z au fost de acord cu afirmaţia: „Prefer să trăiesc într-o ţară socialistă.”

Se estimează că, în 2020, milenialii și cei din generaţia Z vor reprezenta împreună 37% din electorat, iar direcţia în care va merge votul lor va fi dată de problemele care îi preocupă. Potrivit sondajului Harris, în topul problemelor care îi mână la vot pe mileniali se află accesul la serviciile de sănătate, schimbările climatice și criza împușcăturilor în masă. Generaţia Z intenţionează să regleze prin vot împușcăturile în masă, problema egalităţii rasiale și politicile de imigrare.

Un sondaj realizat în ianuarie 2019 a arătat că 61% dintre americanii cu vârste între 18 și 24 de ani reacţionează pozitiv la ideea de socialism (faţă de 32% dintre cei de categoria de vârstă 45-54 de ani) și că, în ansamblu, 39% dintre americani îmbrăţișează socialismul.

Potrivit sondajului, chiar dacă există încă o majoritate de susţinători ai capitalismului, sistemul economic actual este considerat incorect. Astfel, 58% dintre respondenţi consideră „inechitatea din sistemul economic, care îi favorizează pe cei bogaţi”, o problemă mai gravă decât „suprareglementarea pieţei libere, care interferează cu creșterea și prosperitatea”. Majoritatea democraţilor (90%), dar și a independenţilor (71%) declară că vor oferi votul lor candidatului care promite reformarea sistemului economic.

Democraţii americani au o opinie mai favorabilă faţă de socialism decât faţă de capitalism, a arătat un sondaj Gallup din 2018. Preferinţa pentru capitalism a scăzut în numai doi ani 9 procente (de la 56%, în 2016, la 47%, în 2018).

Diminuarea viziunii pozitive asupra capitalismului ar putea avea legătură cu eforturile administraţiei Trump de a introduce reglementări în domeniul afacerilor și industriei care avantajează marile corporaţii, scrie cercetătorul Frank Newport.

Politicienii americani de ultimă generaţie (Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez) susţin un socialism democratic, care nu pledează pentru proprietatea statului asupra întreprinderilor, ci pentru programe prin care statul reglementează activitatea acestora și pentru programe sociale în domeniul sănătăţii, educaţiei, locuinţelor și forţei de muncă, precizează Newport.

Abandonarea crezului capitalist are legătură cu undele seismice ale crizei financiare care a lovit Statele Unite, preciza jurnalistul Iulina Leca în 2009, subliniind că o recesiune de anvergură poate reprezenta un moment de cumpănă în care valorile sistemului capitalist se erodează suficient încât populaţia să își dorească renunţarea la ele.

Pentru sceptici, chiar și socialismul democratic reprezintă tot o variantă a comunismului, care are ca obiectiv final „crearea unei societăţi cu egalitate deplină a membrilor, cu proprietatea comună asupra a tot ce există și cu un guvern supradimensionat”, notează un autor pe platforma Republica.ro.