Lider religios chinez: creștinismul trebuie să demonstreze că este potrivit unei societăţi socialiste

140

Cel mai înalt lider al alianţei bisericilor protestante din China a declarat recent că forţele occidentale încearcă să se folosească de creștinism pentru a influenţa societatea chineză și a „submina” guvernul, ambele strategii putând fi combătute doar dacă creștinii chinezi vor adera la o formă chineză a religiei.

Pe fondul înăspririi restricţiilor guvernamentale privind activitatea religioasă în China, președintele Comitetului Naţional al Mișcării Patriotice Întreite a Bisericilor Protestante din China, Xu Xiaohong, a declarat că creștinismul se confruntă cu multe probleme în ţară, inclusiv „infiltrarea” forţelor străine și existenţa „locurilor de întâlniri private”.

„Trebuie recunoscut că parte din numele mișcării noastre este «China», nu «Occidentul»” a subliniat Xu Xiaohong, potrivit The Guardian. „Forţele antichineze din Occident încearcă să continue să influenţeze stabilitatea socială a Chinei și chiar să submineze puterea politică a ţării noastre prin intermediul creștinismului, activitate în care vor eșua”, a adăugat liderul religios, în discursul pe care l-a susţinut luni în faţa corpului consultativ al parlamentului chinez.

„Sprijinim ferm ţara în acţiunile ei de a face dreptate în privinţa oilor negre individuale, care, sub stindardul creștinismului, participă la subminarea securităţii naţionale”, a mai spus Xu Xiaohong, punctând ca soluţie la problema reclamată „eliminarea stigmatului de religie străină” atribuit creștinismului. Liderul religios s-a declarat convins că acest lucru este posibil „doar continuând să ne hrănim din minunatele tradiţii ale culturii chineze”, fiindcă numai așa „ar putea creștinismul chinez să se înrădăcineze în solul fertil al culturii chineze și să devină o religie recunoscută de populaţia chineză însăși”. „Numai transmiţând mai departe și practicând valorile de bază ale socialismului ne putem asigura că creștinismul este adecvat pentru o societate socialistă”, a conchis Xu Xiaohong.

O investigaţie condusă de Associated Press a scos la lumină coordonatele unui „efort reînnoit și ambiţios” al autorităţilor chineze de a diminua sau chiar de a eradica influenţa creștinismului în China. Jurnaliștii AP scriu despre biserici închise abuziv, despre Biblii confiscate și restricţionări ale activităţii altor religii care își fac drum spre inimile oamenilor prinși în comunismul ateu. Atacul asupra creștinismului este doar o parte dintr-un efort mai amplu al (președintelui) Xi de a «siniciza» toate religiile naţiunii, infuzându-le «atribute chinezești», precum loialitatea faţă de Partidul Comunist”, scrie Associated Press în materialul preluat de New York Times.

Săptămâna trecută, în timpul unei vizite în Hong Kong, ambasadorul american pentru libertate religioasă a lansat un apel către guvernul de la Beijing, cerând ca acesta să înceteze persecuţia religioasă.

Tot mai multele informaţii obţinute despre așa-numitele programe de deradicalizare aplicate de guvernul chinez în regiunea Xinjiang au atras oprobriul internaţional asupra Chinei, iar activiștii pentru drepturile omului reclamă că guvernul chinez a internat musulmani în lagăre de reeducare. Guvernul chinez susţine în schimb că acele tabere sunt centre de instruire vocaţională în care oamenii sunt trimiși pentru a învăţa legea Chinei și limba mandarină.