Cum apără viitorul preşedinte american libertatea religioasă

159

Atât preşedintele în funcţie, Barack Obama, cât şi contracandidatul său în alegerile din noiembrie, Mitt Romney, au promis americanilor că se vor strădui să apere şi să menţină libertatea religioasă în cea mai mare naţiune creştină din lume. Totuşi, nu doar o dată opiniile lor în chestiuni religioase au stârnit ample dezbateri. Care este poziţia oficială a celor doi şi în ce fel va fi afectată libertatea religioasă după alegeri?

Poziţia lui Barack Obama faţă de libertatea religioasă

„Eu cred în moartea răscumpărătoare şi în învierea lui Iisus Christos. Cred că singura cale prin care pot fi iertat şi pot primi viaţă veşnică este credinţa. Dar, cel mai important, cred în exemplul lui Iisus de a-i hrăni pe cei înfometaţi şi de a-i vindeca pe cei bolnavi", a declarat în ianuarie 2008 preşedintele Obama.

Pe site-ul oficial al preşedintelui, există o secţiune întreagă dedicată religiei şi numită „Oameni ai credinţei". Acolo, Obama subliniază angajamentul pe care îl are faţă de libertatea religioasă şi promisiunea de a o apăra. „Într-o lume în schimbare, angajamentul meu de a proteja libertatea religioasă este de neclintit".

Totuşi, creştinii evanghelici din America au pus sub semnul întrebării „angajamentul" lui Obama atunci când opiniile sale faţă de subiecte precum căsătoriile homosexuale, mijloacele contraceptive şi avort au fost diferite de poziţia creştină tradiţională. În luna mai, preşedintele se declara în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi a refuzat să semneze un act ce protejează căsătoria tradiţională, emis de fostul preşedinte, Bill Clinton.

De asemenea, Obama este un preşedinte pro-alegere şi a apărat decizia Curţii Supreme în cazul Roe vs. Wade, din 1973, care a legalizat avortul în Statele Unite ale Americii.

Poziţia lui Mitt Romney faţă de libertatea religioasă

Mitt Romney, un mormon devotat, a servit ca misionar în Biserica lui Iisus Christos şi a Sfinţilor din Zilele de pe Urmă (Biserica Mormonă). Creştinii care îl critică pe Obama în subiectele cheie amintite mai sus, au găsit în Romney un susţinător loial al căsătoriei tradiţionale şi un fervent opozant al Planned Parenthood, cea mai mare organizaţie din ţară care facilitează întreruperile de sarcină.

Pe site-ul său oficial, Romney enumeră valorile în care crede şi subliniază poziţia conservatoare asupra avortului, căsătoriei şi cercetării celulelor stem. De asemenea, el promite să protejeze viaţa şi să apere unitatea familiei.

„Americanii au o datorie morală de a susţine sfinţenia vieţii şi de a-i proteja pe cei slabi, vulnerabili şi nevinovaţi. În calitate de preşedinte, Mitt se va asigura că toate legile americane vor reflecta valorile acestea, atât acasă, cât şi peste hotare", afirmă site-ul candidatului.

Nici Romney nu a fost scutit de critici cu privire la opiniile sale religioase. Deşi se declară pro-viaţă, creştinii americani se tem că poziţia sa faţă de avort nu se potriveşte cu platforma Partidului Republican, din care face parte, şi nici nu idealurile conservatoare ale acestuia. În timp ce partidul susţine intrarea avortului în ilegalitate, cu excepţia cazurilor în care viaţa mamei este pusă în pericol, Romney este de părere că avortul trebuie să fie permis şi în cazurile de incest sau viol.

De asemenea, o parte dintre creştini se tem că alegerea unui preşedinte mormon, confesiune văzută nu prea bine în SUA, ar permite acestuia să promoveze mai degrabă cultul decât platforma politică.

O parte dintre aceste întrebări pe care le au alegătorii americani îşi vor găsi răspunsul marţi seară, în cadrul unei noi dezbateri prezidenţiale. Cei doi candidaţi vor răspunde la întrebări venite din partea publicului pe probleme din politica internă şi externă.

Niciun articol afișat