Obama cere 100 de milioane de dolari pentru eradicarea bolilor neurologice

42

Președintele Brack Obama a cerut Congresului american să cheltuie 100 de milioane de dolari anul viitor pentru a pune bazele unui proiect care să „cartografieze" creierul uman, în scopul de a găsi tratamente pentru boli precum Alzheimer, autism, traumatisme cerebrale, sau atac cerebral.

Conform AP, investiţia ar fi relativ mică pentru guvernul federal, având în vedere că NASA cheltuie în fiecare an de cinci ori suma respectivă doar pentru a studia soarele, dar încă nu se ţtie ce va decide Congresul.

Ideea proiectului a fost propusă prima dată de către președinte în discursul despre Starea Naţiunii. Proiectul ar cere dezvoltarea unor noi tehnologii care să poată înregistra activitatea electrică a celulelor individuale și a circuitelor neuronale complexe din creier, la „viteza gândului".

Obama vrea ca această sumă iniţială să sprijine cercetările din cadrul Institutului Naţional de Sănătate, Fundaţiei Naţionale pentru Știinţă și Agenţiei de Proiecte pentru Cercetare Avansată în Apărare. De asemenea, dorește un parteneriat pentru acest proiect între agenţiile federale și companii private, universităţi, filantropi. Nu în ultimul rând, dorește un studiu despre implicaţiile etice, legale și sociale ale unei asemenea cercetări.