Obama: Regiunea Asia-Pacific este crucială pentru viitor

23

Regiunea Asia-Pacific este extrem de importantă pentru relansarea economiei americane şi prezintă un potenţial masiv pentru crearea de noi locuri de muncă în Statele Unite, care și-au arătat interesul pentru o colaborare cu entităţile economice din regiune, a declarat, preşedintele american, Barack Obama în unui discurs susţinut înaintea Parlamentului australian. Potrivit analiștilor de la BBC, mesajul președintelui american a avut ca ţintă clară Beijingul.

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat, „profund îngrijorat" de problemele din zona euro, pe fondul crizei datoriilor suverane şi a creşterii economice anevoioase, scrie Mediafax.

Barack Obama a precizat că pe fondul tulburărilor economice din zona euro, care afectează pe termen scurt principalele economii europene şi economia mondială, entităţile economice din regiunea Asia-Pacific, care ocupă în jur de 50% din volumul economic mondial şi totalul comerţului mondial, au un potenţial deosebit pentru relansarea economiei americane.

„Sunt şi am fost profund îngrijorat. Cred că voi la fel de îngrijorat mâine şi săptămâna următoare", a declarat preşedintele american în cadrul discursului său de la Canberra (Asutralia). Puterile europene trebuie „să susţină proiectul european", a adăugat el.

„Până vom pune în aplicare un plan concret şi o structură care să trimită un mesaj clar pieţelor, care să afirme că Europa susţine ferm euro şi va face ce are de făcut, vom continua să vedem acest tip de probleme pe care le-am cunoscut" până în momentul de faţă, a adăugat Obama.

Obama şi-a mai exprimat dorinţa de a colabora cu parteneri asiatici în mai multe sectoare, între care cel economic, comercial şi cel al securităţii. Astfel, spune președintele se va asigura angajarea în muncă, creşterea economică, prosperitatea şi securitatea din regiunea Pacific.

În plus, președintele a precizat că prezenţa militară americană în Asia nu va fi compromisă de reducerile bugetare aflate în curs la Washington. Ba mai mult, Washingtonul va mobiliza într-o primă etapă 250 de puşcaşi marini în nordul Australiei, începând de la jumătatea lui 2012, iar numărul puşcaşilor marini va creşte treptat până la 2.500.

„Vreau să spun clar", a subliniat președintele, „că Statele Unite îşi pun în ordine finanţele publice şi că ne reducem cheltuielile. Dar iată ce trebuie să ştie această regiune: în contextul în care încheiem războaiele în curs, am dat ordin echipei mele din domeniul securităţii naţionale să facă o prioritate din prezenţa şi misiunile noastre în (regiunea) Asia-Pacific".

În răspuns faţă de o iniţială reacţie negativă a Beijingului faţă de anunţul privind întărirea forţelor militare din Australia, președintele american a afirmat că „nu am exclus China din parteneriatul trans-Pacific", a indicat el. Dacă Beijingul ne spune „vrem să discutăm cu voi pentru a participa", îi urăm bunvenit. Dar pentru asta „China va trebui să regândească anumite abordări în materie de comerţ".

(Foto: couriermail.co.au)