Prima vizită a preşedintelui Obama în Israel şi Palestina

136

Între 20-22 martie, preşedintele american Barack Obama va efectua prima sa vizită oficială pe teritoriul Palestinei şi Israel, pentru a renegocia relaţiile cu cele două ţări, informează Reuters. Obama se va întâlni separat cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi cu prim ministrul israelit Benjamin Netanyahu şi va susţine un discurs în faţa studenţilor din Israel.

Una dintre probleme care ar putea fi discutate în cadrul vizitei în Israel este cea privind înarmarea nucleară a Iranului. Atât Statele Unite, cât şi Israelul au ajuns la un consens în ceea ce priveşte acest subiect, excluzând explicaţia oficialilor de la Teheran conform căreia programul nuclear ar fi paşnic.

În ceea ce priveşte vizita în Palestina, nu se preconizează o nouă iniţiativă de pace. Obama le-a mărturisit în privat liderilor americani evrei că nu intenţionează să lanseze un „mare plan de pace" în cursul vizitei, informează Reuters. De asemenea, participanţii au spus că preşedintele nu exclude posibilitatea propunerii unei iniţiative de șase sau chiar 12 luni.

La începutul primului său mandat, Barack Obama afirma că un armistiţiu între Israel şi Palestina reprezintă o prioritate de top. Cu toate acestea, ambele părţi au fost dezamăgite de preşedintele american şi afirmă că fără o implicare serioasă din partea Statelor Unite, şansele unei înţelegeri sunt nule, adaugă Reuters.