USCIRF cere administraţiei Obama să preseze China pentru libertatea religioasă

124

USCIRF (U.S. Commission on International Religious Freedom) a cerut preşedintelui Obama şi guvernului său să vorbească despre libertatea religioasă şi drepturile omului cu omologul său chinez, în cadrul U.S. - China Strategic and Economic Dialogue, în timpul întâlnirii oficiale pe care cei doi lideri de stat o vor avea săptămâna aceasta.

La această reuniune anuală vor fi tratate diferite teme în ceea ce priveşte relaţiile dintre SUA şi China, printre care şi cea a economiei, a încălzirii globale, a Coreei de Nord şi a siguranţei cibernetice. USCIRF insistă ca pe lângă acestea să se discute şi despre libertatea religioasă şi drepturile omului, de care China nu ţine cont. În iunie, U.S. Department of State, într-un raport despre traficul de persoane, a constatat că printre primele ţări cu cele mai rele rezultate se află China, alături de Coreea de Nord, Iran, Libia şi Siria, notează global.christianpost.com.

Autorităţile chineze au protestat faţă de aceste rezultate, argumentând că ţara luptă împotriva infracţiunilor de trafic de persoane, iar SUA ar trebui să aibă un punct de vedere obiectiv şi imparţial şi să nu mai judece în mod arbitrar.

În ceea ce priveşte religia, USCIRF notează în raportul său anual că libertatea religioasă a suferit o deteriorare semnificativă în ultimul timp şi, deşi China nu are o religie oficială de stat, autorităţile aplică norme stricte bisericilor creştine şi altor comunităţi religioase.