Planul Pentagonului în cazul unei apocalipse zombi

2364

Ar putea suna ca o glumă, dar nu este. Pentagonul are un plan de contingenţă în eventualitatea unei apocalipse zombi. Prestigioasa Foreign Policy a făcut public un document neclasificat al Pentagonului, care prezintă strategia de răspuns pentru „conservarea sanctităţii vieţii” în rândul tuturor „oamenilor ne-zombi”.

Oricât de incredibil ar suna, Departamentul de Apărare al Statelor Unite are o strategie militară aplicabilă în cazul unui atac din partea „morţilor-vii”. Documentul se intitulează CONOP 8888 și este cunoscut și sub denumirea de „Counter Zombie Dominance”. Strategia este un plan de supravieţuire, precum și un ghid pentru militari care să îi ajute să prevină ca omenirea să devină hrană pentru zombi.

Planul a fost redactat la 30 aprilie 2011 și reprezintă un rezumat detaliat despre felul în care oamenii trebuie să lupte contra mai multor tipuri de zombie. Ghidul deosebește între „zombie-vegetarieni”, „zombie care folosesc magie neagră” și „găinile zombi”. „Deși sună ridicol”, scriu autorii documentului, acest ultim tip de zombi este „singurul care chiar există”.

Numite „CZ” în raport, găinile zombi apar atunci când găinile bătrâne, care nu mai dau ouă și sunt eutanasiate cu monoxid de carbon și apoi îngropate de fermieri, reușesc să se dezgroape cu ajutorul ghearelor și să iasă la suprafaţă. „CZ-urile sunt pur și simplu îngrozitoare la privit și capabile să facă oamenii să devină vegetarieni fie și numai în semn de protest vizavi de cruzimea faţă de animale”, se mai arată în raport.

De ce a făcut Pentagonul asta?

Dincolo de detaliile care au făcut deliciul presei internaţionale, documentul conţine fraze cheie pentru recruţi, menite să instruiască în privinţa reacţiilor într-o situaţie militară inedită. De la „formare” la „stopare” la „blocarea iniţiativei” la „dominare”, „stabilizare” și restaurarea autorităţii civile”, etapele de răspuns la atacul zombi sunt, de fapt, un tipar de răspuns aplicabil în nenumărate instanţe de luptă. Aceasta a fost intenţia autorilor, care au căutat o manieră creativă de a alcătui un document care să servească la protejarea cetăţenilor în cazul unui atac de orice fel.

Strategii au realizat că exemplele de instruire trebuie să fie sigure din punct de vedere politic, mai ales în cazul în care documentul ar ajunge la publicul general, care ar putea crede în mod eronat că scenariul fictiv de antrenament este un plan real. Pentru a elimina riscul unei asemenea situaţii, care ar fi putut fi generate de folosirea fictivă a unor ţări precum Tunisia sau Nigeria, autorii au ales să folosească „un scenariu complet imposibil, care nu ar putea fi niciodată confundat cu un plan real”.

Căpitanul în Marină Pamela Kunze, purtător de cuvânt pentru Comandamentului Strategic SUA a recunoscut că documentul aparţine cu adevărat Pentagonului însă s-a străduit, potrivit FP, să explice că strategia este folosită „doar ca un exerciţiu intern, prin care studenţii învaţă conceptele de bază ale planurilor militare”. Altfel spus, documentul „nu este un plan al Comandamentului Strategic al Statelor Unite” real.

Din filme, în sala de curs

În 2012, Marea Britanie a alcătuit şi ea un plan naţional de supravieţuire în cazul unui atac al zombilor, ca răspuns la o solicitare venită din rândul societăţii civile. O solicitare ce a avut la bază legea britanică Freedom of Information a evidenţiat un nivel surprinzător de pregătire a autorităţilor britanice pentru această eventualitate, scrie Mediafax.

Despre zombi ne-am obișnuit să auzim de la Hollywood. Invaziile acestor cadavre înviate prin puteri magice au făcut subiectul a numeroase filme. La începutul anului 2013, producătorii serialului „The Walking Dead” au fost bănuiţi de publicitate mascată atunci când, un buletin de știri, transmis de două televiziuni din statul american Montana, a anunţat un atac zombi. Televiziunile au insistat atunci că știrea a fost difuzată în urma unui atac informatic asupra redacţiei.

Creaturile zombi au fost material didactic și pentru alte domenii, nu doar cel militar. Universitatea de stat din Baltimore a introdus în programa sa de învăţământ un curs intitulat Studii despre zombii, care promite „să pregătească pentru o apocalipsă zombi”. Studenţii cred că se înscriu la un curs excentric despre zombii, şi chiar aşa şi este. Dar, pe parcurs, învaţă cum funcţionează literatura şi mass-media şi cum ajung să reflecte epoca în care trăim, explica profesorul Jonathan Shorr, directorul Şcolii de Design al Comunicării din cadrul Universităţii Baltimore.