Programul nuclear indian îmbunătăţeşte relaţia cu SUA

204

Compania americană Westinghouse Electric Co. a anunţat că a semnat un acord preliminar cu compania de stat Nuclear Power Co. pentru construirea primelor reactoare nucleare din India.

Acest acord confirmă promisiunile Indiei de a oferi americanilor tot sprijinul pentru realizarea acestui proiect. India beneficiază foarte mult de pe urma acestui proiect, în special din punct de vedere economic. Deşi scepticismul internaţional este în creştere după dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima din Japonia, datorită acestor centrale India va putea reduce importurile de petrol şi de cărbuni.

Făcând declaraţii cu privire la acest acord, Hillary Clinton, secretarul de Stat al SUA, a afirmat că cele două state democratice au intrat în etapa „maturizării relaţiei", numind prietenia cu India o „afacere a inimii".

Semnarea acestui acord se adaugă altor măsuri care pun într-o lumină favorabilă relaţiile diplomatice dintre SUA şi India. Cea mai recentă a avut loc luni, când SUA a scutit India de sacţiuni internaţionale, aşa cum a procedat în cazul altor ţări care continuă să facă comerţ cu Iranul, ţară acuzată că desfăşoară program nuclear.

India este într-o cursă a înarmării cu Pakistanul, relaţiile dintre cele două state fiind tensionate. Totodată, India încearcă să obţină o poziţie strategică în regiunea Asia-Pacific, pentru a contrabalansa puterea economică şi militară în creştere a Chinei.