Republicanul mormon Mitt Romney, mai aproape de nominalizare

12

Rezultatele parţiale ale alegerilor din „Super Tuesday" („Super marţi") anunţate de Associated Press pe 7 martie la ora 1:42 AM (ora României 8:42 AM) îl declară câştigător pe candidatul moderat Mitt Romney, în cea mai scumpă campanie electorală din SUA.

Rezultatele parţiale ale alegerilor din ziua „Super Tuesday" („Super marţi") anunţate de Associated Press pe 7 martie la ora 1:42 AM (ora României 8:42 AM) îl declară câştigător pe candidatul moderat Mitt Romney, în cea mai scumpă campanie electorală din SUA.

Acesta a câştigat majoritatea voturilor în cinci dintre cele 10 state, în cea mai aglomerată şi scumpă zi de campanie electorală. Cel mai mare procent l-a întregistrat în statul Massachusetts (72%), unde a fost guvernator între 2003 şi 2007. Celelalte 4 state în care Romney a câştigat sunt Idaho (69%), Virginia (60%), Vermont (40%) şi Ohio (cu 35% dintre voturi).

Pe locul al doilea s-a clasat ultraconservatorul Rick Santorum, câştigător în 3 dintre state şi anume în North Dakota (40%), Tennessee (37%) şi Oklahoma (34%). Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich s-a impus doar în Georgia (47%), stat pe care l-a reprezentat la Washington timp de 20 de ani. Rezultatele din statul Alaska nu sunt încă cunoscute, din cauza diferenţei de fus orar.

„Super Tuesday" este cea mai importantă zi al unui an electoral american, datorită faptului că în această zi cel mai mare număr mare de state îşi desemnează un număr de delegaţi care vor susţine pe un candidat sau altul. Aceşti delegaţi îşi vor putea exprima susţinerea într-un congres final al partidul dinainte de alegerile propriu-zise. În cadrul acestui congres, delegaţii votează după cum au primit mandat de la organizaţiile locale şi candidatul final al partidului este desemnat. Delegaţii îşi vor reprezenta candidatul în cadrul Convenţiei Naţionale a partidului, care îl va desemna în mod oficial în august, la Tampa (Florida), pe adversarul preşedintelui Barck Obama în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Înainte de votul din cadrul „Super Tuesday", Romney avea cel mai mare număr de delegaţi, respectiv 173, în timp ce Santorum avea 74 de delegaţi, Ron Paul 37 şi Gingrich 33, potrivit site-ului RealClearPolitics. Cele 10 state în care a avut loc desemnarea delegaţilor însumează 400 de delegaţi din cei 1.144 necesari pentru obţinerea învestiturii.

În ceea ce priveşte costurile de campanie, „Super Tuesday" a scos din buzunarul republicanilor aproape 7,6 milioane de euro pentru publicitate doar în 7 din cele 10 state participante şi mai mult de jumătate din această sumă vine din bugetul de campanie al lui Mitt Romney. Sumele au ridicat bugetul total de campanie al acestui an la suma de 57 de milioane de euro.