SUA: Libertatea de expresie protejează demnitatea religioasă

63

În circumstanţele în care mai multe ţăti islamice au cerut ca blasfemia să fie pedepsită prin lege la nivel internaţional, Statele Unite au declarat în faţa ONU că libertatea religioasă este dependentă de libertatea de expresie.

La două săptămâni de la declanşarea protestelor în lumea musulmană din cauza filmului „Inocenţa Mulsulmanilor", ambasadorul Eileen Chamberlain Donahoe a declarat în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU că demnitatea religioasă este cel mai bine protejată acolo unde există libertate de expresie.

Donahoe a subliniat că importanţa respectării acestor două libertăţi nu este una abstractă, ci că atunci că sunt respectate „vedem armonie religiosă, prosperitate economică, progres social, iar oamenii simt că demnitatea lor este respectată. Dar atunci când aceste libertăţi sunt restrânse, vedem violenţă, sărăcie, stagnare, frustrare şi chiar umiliţă," relatează Reuters.

Săptămâna trecută, cele 56 de naţiuni care formează Organizaţia Cooperării Islamice, au anunţat că intenţionează să facă demersuri pentru înscrierea blasfemiei pe lista crimelor şi delictelor recunoscute în dreptul internaţional.