Străzile a nu mai puţin de 74 de orașe braziliene au fost inundate duminică de cetăţeni nemulţumiţi de corupţia clasei conducătoare și care cereau demiterea președintelui. Un milion cinci sute de oameni, dintre care două treimi doar în Sao Paulo (cel mai important centru economic al ţării), au participat la manifestaţii.

Sao Paulo, Rio de Janeiro, Copacabana. Destinaţii exotice de vacanţă s-au transformat, peste noapte, în epicentre ale luptei anticorupţie după ce brazilienii le-au ocupat străzile, cu sutele de mii, pentru a protesta împotriva președintei ţării, Dilma Rousseff, și împotriva corupţiei.

Protestele au izbucnit după ce s-a aflat că fonduri semnificative au fost deturnate de la compania petrolieră de stat, Petrobras, în beneficiul elitei politice şi economice braziliene, în special al personalităţilor care fac parte din actuala guvernare.

Protestatarii îmbrăcaţi în culorile drapelului brazilian au scandat lozinci de demitere a președintelui, cerând totodată reformarea guvernului. Pentru guvernanţi, mesajul este cu atât mai îngrijorător cu cât protestatarii fac parte din toate categoriile de vârstă, din clasa medie sau bogată, și mulţi aparţin unor grupări civice de opozanţi neafiliaţi politic.

Vocea poporului

„Se-nchid numeroase firme, inclusiv a mea, pentru că guvernul comite un jaf la lumina zilei. Am doi copii şi vreau o lume mai bună pentru ei decât merg lucrurile în prezent”, a declarat o protestatară.

„Acesta este un avertisment adresat guvernului. Vrem schimbare. Fie trec la schimbare, fie ne întoarcem pe străzi din nou”, a adăugat un protestatar.

„Iubesc Brazilia. Îmi iubesc ţara. Dar m-am săturat de corupţie, cu toţii ne-am săturat. Nu contează din ce partid politic eşti, ne-am săturat să ne jefuieşti”, a declarat un protestatar pentru CNN, aflat pe bulevardul Paulista din Sao Paulo.

Manifestaţiie din această duminică nu sunt, așadar, un reviriment al protestelor din 2013, când tinerii au protestat în număr mare din cauza scumpirii transportului în comun. „Cei care nu erau de acord cu cele 20 de centime (creşterea preţului la transport) nu mai sunt aici. Au ieşit în stradă cei care vor mai mult”, spune un economist citat de Folha de Sao Paulo.

Manifestaţia este mai degrabă o reacţie la un cumul de factori presanţi pe linie economică, dintre care semnificativi sunt mai ales inflaţia mare și deprecierea monedei naţionale la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani.

„Dilma, afară!”

Susţinerea populară a președintei a scăzut odată cu economia, care se îndreaptă spre recesiune. Astfel, sentimentul public negativ a izbucnit vocal împotriva Dilmei Rousseff, care este implicată în scandalul ce a catalizat protestele nu ca președinte, ci ca fost lider al companiei petroliere Petrobras, acuzată că ar fi mituit zeci de politicieni.

Dilma Rousseff nu a mai deţinut nicio funcţie publică înainte de a deveni primul președinte-femeie al Braziliei, în 2011. Înainte de această funcţie, în calitate de membră a Partidului Muncitoresc, Rousseff a fost șefa de personal în administraţia fostului președinte Lula Da Silva.

După proteste, guvernul a promis măsuri de luptă împotriva corupţiei şi a impunităţii. Un „cabinet de criză” a fost format pentru a urmări toate demonstraţiile din principalele oraşe braziliene. În ciuda protestelor, analiștii apreciază ca improbabilă o demisie e președintei.

Foto: vicenews.com