S-au împlinit 4 ani de la debutul războiului civil din Siria, iar bilanţul, cât se poate de negru şi de sumbru, demonstrează încă o dată eşecul lumii civilizate şi consecinţele nefaste care prevestesc „moartea” unei ţări.

Siria se află, mai mult ca oricând, prezentă pe paginile fiecărui ziar. După 4 ani de la primele răscoale civile împotriva dictaturii lui Bashar al Assad, bilanţul este tragic, iar ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că are toate şansele să devină şi mai groaznic. În prezent, peste 200.000 de sirieni şi-au pierdut viaţa, printre care civili şi copii, potrivit estimărilor ONU, iar numărul este în creştere, notează stiripesurse.ro.

Siria este ţara în care nu este greu să mori, dar este aproape imposibil să trăieşti. Peste 3 milioane de persoane şi-au părăsit locurile natale şi au fugit în ţările vecine. Alte 6,5 milioane de persoane au fost nevoite să plece din propriile case, dar nu au părăsit Siria. Aproape 3 milioane de sirieni şi-au pierdut locurile de muncă în aceşti 4 ani şi aproximativ 12 milioane de persoane nu au apă potabilă şi nici alimente suficiente.

Unul dintre sinonimele actuale ale Siriei este sărăcia, în condiţiile în care 4 din 5 sirieni trăiesc într-o sărăcie lucie. Rata şomajului a crescut de la 14,9% la 57,7% în aceeaşi perioadă de timp, iar populaţia a scăzut cu 15%, într-o ţară în care a scăzut şi speranţa de viaţă cu 20 de ani, potrivit gandul.info. Infrastructura, instituţiile şi forţa de muncă au fost distruse aproape în totalitate, iar pierderile economice sunt de peste 200 de miliarde de dolari, potrivit unui raport sirian, notează Mediafax.

Eșecul civilizaţiei

Războiul din Siria, pe lângă faptul că şi-a scris istoria ultimilor 4 ani cu litere de sânge, a scos în evidenţă eşecul lumii civilizate şi al ONU de a stopa conflictul şi de a apăra drepturile unei naţiuni lovite din plin. Numeroase ONG-uri, printre care Oxfam Intermon şi Salvaţi copiii! critică măsurile ineficiente adoptate până acum şi cer Consiliului de Securitate al ONU să se implice activ pentru a găsi o soluţie pentru conflictul politic, pentru a asigura protecţia populaţiei civile şi pentru a îmbunătăţi accesul la ajutoarele umanitare.

Unicef subliniază faptul că peste 5,6 milioane de copii se află într-o situaţie disperată, dintre care 2 milioane sunt izolaţi, neputând beneficia de ajutor umanitar din diferite cauze. Aproximativ 4,8 milioane de persoane locuiesc în zone în care nu se poate ajunge, ceea ce înseamnă cu 2,3 milioane mai multe persoane decât în 2013, potrivit unui raport semnat de 21 de ONG-uri, notează internacional.el.pais.com.

Tot acum, cu ocazia împlinirii celor 4 ani de război, UNHCR vine cu propunerea unui program de mutare a refugiaţilor sirieni din ţările din sudul Europei în cele mai bogate, din nord. Majoritatea refugiaţilor s-au stabilit în ţările vecine, însă mulţi alţii şi-au pus viaţa în pericol încercând să traverse Marea Mediterană, pentru a ajunge în Grecia sau în Italia. Potrivit legislaţiei actuale, imigranţii au dreptul să ceară azil în ţările în care sosesc, dar realitatea este că doar puţini o fac, alegând să călătorească prin Europa ilegal. Vincent Cochetel, de la UNHCR, spunea că această situaţie ar putea fi evitată dacă acestor oameni li s-ar permite să călătorească legal spre ţările în care au rude sau în care ar avea posibilitatea de a obţine un loc de muncă, informează The Guardian.