Arabia Saudită ar urma să renunţe la finanţarea moscheilor din alte ţări

65

Fostul ministru al justiţiei saudite, Mohammed bin Abdul-Karim Issa, ar fi anunţat că ţara sa va înceta finanţarea moscheilor în ţări străine, scrie Middle East Monitor.

Potrivit ziarului elveţian Le Matin Dimanche, Arabia Saudită ar urma să înfiinţeze consilii administrative locale pentru fiecare moschee, în cooperare cu autorităţile locale, pentru a preda aceste moschei pe „mâini sigure”. Publicaţia îl citează pe un fost ministru spunând că „a venit momentul să predăm Moscheea de la Geneva unui consiliu administrativ elveţian care îi reprezintă pe musulmanii din zonă. Aceștia ar trebui să aibă un cleric ales.” Oficialul ar fi declarat că Arabia Saudită trebuie să ia aceleași măsuri în cazul tuturor moscheilor din lume, invocând în acest sens „motive de securitate”.

Ministrul a condus joi o delegaţie pentru a vizita lagărul de la Auschwitz, la 75 de ani de la eliberarea sa. El a onorat victimele Holocaustului care au pierit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Despre planurile Arabiei Saudite de a-și schimba politica externă scriu însă doar site-uri cu patronaj obscur. De altfel, este puţin probabil ca Arabia Saudită să renunţe brusc la ceea ce a constituit în ultimele decenii „o tendinţă spre monopol asupra gândirii islamice”, cum o numește experta Farah Pandith, autoare a cărţii How We Win: How Cutting-Edge Entrepreneurs, Political Visionaries, Enlightened Business Leaders, and Social Media Mavens Can Defeat the Extremist Threat. Pandith a investigat influenţa globală saudită, răspândită prin oferirea de gratuităţi precum: instruiri ale imamilor, distribuirea de traduceri ale Coranului, publicarea de manuale, distrugerea unor situri culturale istorice, mijloace pe care autoarea le-a identificat în măsuri diferite în cele 100 de ţări analizate pe vremea când lucra pentru Departamentul de Stat al SUA.

Încă din anii 1970-1980, Arabia Saudită a exportat în întreaga lume interpretarea conservatoare sunnită a islamului, investind sume uriașe pentru răspândirea în special a wahhabismului, o formă fundamentalistă de islamism.