Arabia Saudită construieşte un oraş doar pentru femei

338

Guvernul din Arabia Saudită a luat o iniţiativă inedită, prin care vrea să ridice ţara la standarde moderne în ceea ce priveşte integrarea femeilor pe piaţa muncii şi în acelaşi timp să respecte codul islamic sharia. Guvernul va construi un oraş unde să muncească doar femeile.

În Arabia Saudită, doar 15% dintre femei sunt integrate pe piaţa muncii. Şi nu pentru că ar fi interzis, dar pentu că sharia, care reglementează atât chestiuni de politică şi justiţie, cât şi aspecte ale vieţii personale, plasează locul femeii în familie, ca soţie şi mamă.

Acum însă se doreşte modernizare şi se doreşte ca şi femeile să facă parte din procesul de dezvoltare al ţării. De mai multe luni de zile femeile au început să înlocuiască bărbaţii angajaţi în magazinele de parfumuri, produse cosmetice şi lenjerie.

„Sunt convins că femeile îşi pot dovedi eficienţa în multe feluri în industriile care se potrivesc cel mai bine intereselor, naturii şi abilităţii lor", a declarat directorul general adjunct al Modon, Saleh Al-Rasheed, pentru cotidianul saudit al-Eqtisadiah, citat de Medifax.

Guvernul a însărcinat Autoritatea saudită pentru proprietate industrială (Modon) să ducă la capăt proiectul acestui oraş controversat, aflat în faza de proiectare, şi care ar urma să fie construit anul viitor. Autorităţile speră să încurajeze femeile care îşi doresc o carieră, fără a sfida legile islamice care guvernează ţara. În noul oraş, vor exista companii conduse de femei şi linii de producţie la care vor lucra exclusiv femeile, în industriile textilă, farmaceutică şi alimentară.