Bate un vânt de schimbare în Coreea de Nord?

385

Noul lider al Coreii de Nord va fi Gorbaciov pentru ţara lui sau doar joacă mimă? Asta se întreabă analiştii politici care văd cum Kim Jong-un începe să se îndepărteze uşor de stilul de conducere al tatălui său.

După moartea neaşteptată a liderului Kim Jong Il, toată lumea se aştepta ca fiul său să îi urmeze paşii în eforturile de ţinere în hăţuri a puterii. Însă Kim Jong-un pare tocmai să fi relaxat strânsoarea asupra puterii, după demiterea de luna trecută a generalului armatei, un gest care ar spune că vrea să se îndepărteze de metoda tatălui său de a „conduce cu armata."

Aparaţiile sale publice la braţul tinerei sale soţii sunt din ce în ce mai numeroase şi nu pot fi mai diferite de stilul tatălui său, care s-a ţinut departe de asemenea manifestări. Întotdeauna râd, par relaxaţi, sunt tineri şi trimit o imagine proaspătă despre Coreea. Kim Jong-un pare a avea o politică de a se face cât mai uman, după ce a vizitat un parc de distracţii şi nu a ezitat să se urce într-un montagne-rousse.

Chiar şi dezertorii par să aibă încredere în această schimbare, după ce anul acesta 100 dintre cei care au fugit în Coreea de Sud s-au întors în statul comunist, conform Business Insider.

Deşi şi-au riscat viaţa pentru a fugi din ţară, aşa numiţii „dezertori dubli" se întorc după ce nu reuşesc să se acomodeze la viaţa modernă din Sud, sub promisiunile guvernului din Nord că nu vor fi pedepsişi şi că vor primi case şi slujbe noi.

Odată întorşi, li se cere să participe la conferinţe, unde vorbesc despre experienţele „oribile" din Coreea de Sud şi îi descurajează altfel pe toţi cei care se gândesc să fugă.

„Sper să se întoarcă în ţară mai mulţi dezertori. Dragul nostru lider, Kim Jong-un nu m-a învinovăţit pentru păcatul meu de neiertat şi mi-a permis chiar să trăiesc cu fiul si fiica vitregă în Phenian", a declarat la o astfel de conferinţă un dezertor, potrivit Deutsche Welle.