Creștini asistaţi de o ambasadă în faţa acuzei de închinare în ilegalitate

21

    Ambasada filipineză din Riyadh (Arabia Saudită), a declarat la începutul acestei săptămâni că oferă asistenţă unui grup de 12 muncitori imigranţi filipinezi, care au fost arestaţi, împreună cu alţi aproximativ 150  de expatriaţi, pentru că s-au adunat pentru o activitate religioasă.

    Într-un raport emis de Departamentul filipinez al Afacerilor Externe (DFA), consulul general Ezzedin Tago a declarat că 12 muncitori au fost arestaţi vinerea trecută în urma participării la o slujbă oficiată de un preot francez. Preotul, la rândul său a fost și el arestat, după serviciul religios susţinut într-o sală de conferinţe a unui hotel din districtul Nadeem din capitala Arabiei Saudite. După demersuri ale ambasadei, cei 12 muncitori au putut fi eliberaţi în urma achitării unei cauţiuni, relatează Reuters.

    Arabia Saudită practică o formă de islamism strict, care interzice orice formă de închinare publică, alta decât cea musulmană. Credincioşii de alte religii au voie să se închine doar în spaţiul privat. Convertirea de la islamism la altă religie este considerată apostazie, şi este pedepsită cu moartea. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi pentru cei care practică prozelitismul. În ultimii ani acest verdict a fost însă rar întâlnit în curţile de judecată saudite, deși dominate de clerici musulmani.