Legea împotriva vălului islamic este constituţională și definitivă în Franţa

27

Legea care interzice ascunderea feţei unei persoane în spaţiile publice a obţinut ieri votul Consiliului Constituţional din Franţa. Acesta a fost ultimul pas legal înaintea promulgării controversatei legii.

    Singura menţiune a consiliului a fost aceea că interdicţia nu va fi aplicabilă în locurile de închinare, pentru că „nu poate restrânge practica libertăţii religioase din locurile de închinare care sunt deschise publicului".

    Prim-ministrul Francois Fillon a salutat imediat decizia consiliului susţinând că este „o decizie importantă" prin care se afirmă valorile republicane în ceea ce privește libertatea de conștiinţă și de religie.

    Deși este cunoscută ca o lege împotriva portului vălului islamic integral, ţinta legii propusă oficial este interzicerea disimulării figurii unei persoane în spaţiile publice. Depunerea ei spre avizare a fost făcută chiar de administraţia franceză în urma unei sesizări a consiliului. Consiliul avertizase că e posibil ca legea să încalce constituţia prin nerespectarea drepturilor anumitor grupuri.   

    Legea a fost iniţiată anul trecut și a obţinut votul camerelor parlamentului francez în primăvara și vara aceasta. Ieri legea a fost declarată constituţională de Consiliul Constituţional și va intra în vigoare în primăvara anului viitor.