China: 5.000 de muncitori exploataţi fac grevă pentru a-și cere drepturile

217

Aproximatv 5.000 de muncitori chinezi angajaţi ai unor fabrici internaţionale precum Nike, Timberland și Kenneth Cole au ieșit în stradă marţi pentru a-și cere drepturile.

Angajaţii companiilor spun că firmele nu le-au plătit alocaţiile lunare pentru cazare, care fuseseră reglementate printr-o decizie guvernamentală.

Protestul a debutat duminică, atunci când angajaţii Stella Shoe Co., din orașul industrial Dongguan, au ieşit cu sutele să pretesteze. Marţi, alte câteva sute de angajaţi, de la altă fabrică, li s-au alăturat.

Pe 10 martie, administraţia publică locală a detașat un număr impresionant de poliţiști, care au venit cu câini pentru a-i dispersa pe manifestanţi, povestea pe Weibo (cea mai mare reţea socială online din China) un utilizator care a postat și câteva imagini de la proteste.

image-003

O agenţie neguvernamentală americană care militează pentru respectarea drepturilor angajaţilor chinezi a confirmat autenticitatea informaţiilor și a imaginilor.

Utilizatorul Weibo care a postat datele susţinea, de asemenea, că unii dintre muncitorii care ieșiseră la grevă au fost atacaţi de câini-poliţiști și au necesitat spitalizare și injecţii antirabice, tratament pentru care au fost facturaţi cu 271 de dolari.