Islanda nu mai vrea să adere la Uniunea Europeană

523

Ministrul islandez de Externe Gunnar Bragi Sveinsson a informat joi preşedinţia letonă a UE şi Comisia Europeană că Islanda a renunţat la aderarea la Uniunea Europeană, fără să precizeze motivele acestei decizii.

Ministrul Sveinsson a informat preşedinţia letonă a UE şi Comisia Europeană (CE) că guvernul islandez a decis să nu reia negocierile de aderare la blocul celor 28 de state. „Guvernul consideră că Islanda nu mai este stat candidat şi solicită UE să acţioneze în consecinţă din acest moment”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Guvernul eurosceptic a suspendat negocierile de aderare în septembrie 2013, după ce a venit la putere în primăvara aceluiaşi an, în baza unei platforme care includea un referendum asupra aderării la Uniune.

Sentimentul proeuropean a cunoscut o intensificare în Islanda ca urmare a crizei financiare generate de prăbușirea a trei bănci în anul 2008. Susţinerea publică a aderării la UE a scăzut însă semnificativ după izbucnirea crizei datoriilor suverane și după ce guvernul nu s-a înţeles cu reprezentanţii europeni de la Bruxelles în privinţa cotelor de pescuit, notează Mediafax.

Islanda va menţine totuși „relaţii și o cooperare strânsă” cu UE, manifestate prin intermediul Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS) și prin Convenţia Schengen, care permite libera circulaţie a persoanelor.