China: Cea mai inteligentă ţară a lumii?

143

Rezultatele Chinei la testele de măsurare internaţională a educaţiei – care nu au fost niciodată publicate – sunt „remarcabile”, a declarat Andreas Schleicher, responsabil pentru testele PISA (Programme for International Student Assessment).

Aceste teste, relatează BBC, sunt organizate la fiecare 3 ani de către Organizaţia pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și evaluează atât abilităţile elevilor de a citi, de a socoti, precum și cunoștinţele lor de știinţă.

Rezultatele testelor PISA par să indice că sistemul educaţional din China este mai eficient decât învăţământul din multe ţări vestice. Rezultatele publicate până acum plasau Shanghai-ul pe o poziţie de top în clasamentul educaţional internaţional, iar specialiștii s-au ferit să extrapoleze aceste rezultate la situaţia întregii Chine. Însă, subliniază Schleicher, rezultatele nepublicate arată cum, „chiar și în zonele rurale și în medii dezavantajate, există performanţe remarcabile”.

„În China, ideea că educaţia este cheia mobilităţii și a succesului este bine înrădăcinată”, a punctat Schleicher, care a mai adăugat că rezultatele obţinute de chinezii din medii defavorizate ar stârni invidia oricărei ţări europene.

Anul acesta va avea loc o nouă rundă a testelor PISA, în care Brazilia, Turcia și Polonia sunt așteptate să se remarce, a mai adăugat Schleicher.