Biroul de sănătate din orașul chinez Wuhan a anunţat la începutul săptămânii că 59 de persoane au fost diagnosticate cu o formă necunoscută de pneumonie, 7 pacienţi fiind în stare critică, iar alte 163 de persoane care au intrat în contact cu pacienţii aflându-se sub observaţie. Autorităţile au anunţat că, deși cauza nu a fost identificată încă, nu este vorba de un focar de sindrom respirator sever acut (SARS), nici de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau de gripă aviară.
Și în Hong Hong, autorităţile au raportat că există cazuri suspecte, în timp ce un caz din Singapore s-a dovedit a fi alarmă falsă. Primul caz a fost descoperit la Wuhan, pe 12 decembrie. Potrivit Comisiei Municipale pentru Sănătate din Wuhan, printre simptomele bolii se numără febra puternică, dar și dificultăţi la respirare și leziuni pulmonare și nu este sigur că pneumonia se transmite de la om la om (deși experţii se îndoiesc de această ipoteză).
Erico Domingo, subsecretar în Ministerul Sănătăţii din China, a declarat că pasagerii sosiţi din China vor fi examinaţi și puși în carantină dacă prezintă simptome de răceală, febră sau tuse, iar aeroporturile vor dispune de scannere termice care vor ajuta personalul medical să detecteze febra la pasageri. „Suntem de două ori mai precauţi şi ne aflăm în alertă alături de alte state asiatice, astfel încât să putem izola şi preveni”, a precizat Domingo.
Și aeroporturile din Hong Kong sunt dotate cu scannere termice, iar în spitale orele de vizitare a pacienţilor au fost restrânse, vizitatorii fiind solicitaţi să poarte măști pe faţă. Măsuri de siguranţă au fost luate și în Taiwan și în Singapore, iar autorităţile din Filipine au anunţat intensificarea controlelor asupra pasagerilor care vin din China.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că monitorizează situaţia și „este în contact strâns cu autorităţile din China”.
Focarul a trezit îngrijorări legate de apariţia SARS, care a afectat 8.000 de persoane din 26 de ţări, dintre care 800 au decedat. OMS a criticat la acea vreme China pentru neraportarea cazurilor dintr-o provincie din sudul ţării, iar ministrul sănătăţii din China a fost demis pentru gestionarea slabă a crizei.
Autorităţile au acţionat rapid acum și au limitat discuţiile despre focar, după ce pe social media s-au făcut speculaţii despre conexiunea dintre această formă de epidemie și SARS. Cenzorii au blocat hashtag-ul #WuhanSARS, iar poliţia din Wuhan a anunţat că opt persoane au fost pedepsite pentru „publicarea sau transmiterea de informaţii false, neverificate, pe internet”.
Faptul că forma necunoscută de pneumonie nu a provocat niciun deces reprezintă însă o veste încurajatoare. „Este foarte puţin probabil ca acest lucru să ducă la o epidemie majoră, asemănătoare cu cea din 2003”, a declarat Yuen Kwok-yung, microbiolog la Universitatea din Hong Kong, care a subliniat însă că vigilenţa rămâne necesară.
„Trebuie să subliniez că este o boală nouă; nimeni nu a mai trecut prin așa ceva până acum”, a declarat Leo Poon, un expert în sănătate publică la Universitatea din Hong Kong. Dacă numărul de cazuri va crește în săptămânile viitoare, înseamnă că sursa virusului nu a fost eradicată sau că boala se transmite de la om la om.
„Sper ca acest agent patogen să fie mai puţin primejdios, așa încât să nu provoace o epidemie majoră, similară cu cea produsă de SARS. Ar fi un coșmar pentru noi toţi”, spune Poon.