În Shropshire, un comitat din vestul Angliei, s-a deschis prima farmacie care prescrie poezii, și nu medicamente, proiectul aparţinându-i poetei Deborah Alma.

Poeta britanică crede că versurile pot alina probleme minore, mai ales de ordin emoţional, precum oboseala, stresul ori „inima frântă”, așa că este prezentă în farmacia ei, aranjând cărţile în funcţie de dispoziţie și prescriindu-le versuri celor care îi trec pragul, după ce îi chestionează în legătură cu suferinţa care îi aduce la ea. În afară de aceste consultaţii poetice, desfășurate după modelul consultaţiilor reale, Alma organizează și ateliere de poezie. Și-a cumpărat chiar şi o ambulanţă pe care scrie „Emergency Poet”( „Poetul de Urgenţă”).

Îmbrăcată în alb, cu un stetoscop la vedere și folosind ambulanţa veche, din anii ’70, poeta britanică prescrie versuri de aproximativ 6 ani și a fost invitată în școli, în spitale, la diverse festivaluri. Povestește însă că, deși este la vârsta de mijloc, toate aceste deplasări devin obositoare, iar pe măsură ce anii trec, va fi și mai complicat să ajungă dintr-un loc în altul, așa că ideea unei farmacii unde oamenii să o caute i-a încolţit treptat în minte. În urmă cu 2 ani a văzut și clădirea perfectă pentru proiectul ei: „Are toate rafturile, sertarele și blatul de stejar; este un loc frumos și m-am gândit: «Aici aș putea face o farmacie extraordinară, cu  poezii! Doi ani mai târziu am obţinut un credit ipotecar și am făcut acest lucru.»

La 6 săptămâni de la deschiderea farmaciei cu versuri, Alma mărturisea că locul a fost mai aglomerat decât ar fi crezut și are o explicaţie pentru acest lucru. Atunci când visul ei nu se materializase încă, oamenii i-au spus că o astfel de farmacie nu există niciunde în lume, pentru că nimeni nu-și dorește așa ceva. „Dar am descoperit că e cu totul altfel. Însăși existenţa farmaciei pare să fie un lucru frumos, în mijlocul întunericului – Brexit, Trump și atâtea vești rele care vin încontinuu. Este o bucată de optimism și de credinţă. Un lucru pozitiv și care aduce bucurie în multe feluri”, explică Alma. Farmacia ajută oamenii să nu se mai lase intimidaţi de poezie și să conștientizeze că ea „poate fi literalmente un vehicul pentru a vorbi cu ceilalţi”.

În cele din urmă, acest proiect unic le oferă oamenilor șansa de a regăsi lentoarea vieţii de odinioară, le potolește nostalgia după serviciile de modă veche, dar le pune la dispoziţie și un loc în care pot lega prietenii și pot găsi o ureche dispusă să le asculte problemele, conchide poeta.

„Cred că, dacă există o aptitudine anume în ceea ce fac, aceea este de a alege poezia potrivită pentru o persoană, după ce discutăm şi aflu mai multe despre ea. Când prescriu o poezie unui pacient, acea poezie devine a lui, îi aparţine în totalitate, o poate lipi pe frigider, de exemplu, și ea se poate dovedi reconfortantă, inspiratoare”, spune Alma.

Din experienţa căpătată cu lucrul cu pacienţii care suferă de demenţă, poeta a învăţat „cum poezia poate schimba starea de spirit a cuiva și, de asemenea, cum le place oamenilor să fie ascultaţi foarte atent, atât de atent încât să notezi ceea ce spun și să pui preţ pe ce spun”.

Arta are efect terapeutic

Un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a arătat că activităţile culturale și creative pot avea un efect pozitiv asupra sănătăţii fizice și mintale. Studiul s-a bazat pe analizarea a 900 de lucrări publicate despre efectele pe care le are arta asupra oamenilor pe parcursul întregii vieţi. Rezultatele au arătat că ascultarea de muzică poate regla nivelul glicemiei la diabetici și la persoane sănătoase sau că părinţii care le citesc copiilor înainte de culcare îi ajută astfel să aibă „un somn mai lung în cursul nopţii și o concentrare mai bună la școală”.

Un studiu din 2016, realizat pe un eșantion de peste 3.600 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, a constatat că cei care citesc zilnic cel puţin 30 de minute trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care nu citesc. Cercetătorii au descoperit că a citi literatură înseamnă să obţii beneficii mai mari decât dacă lecturezi ziare sau reviste. De fapt, sunt două procese cognitive implicate în lectură care creează un „avantaj de supravieţuire”. Primul se referă la angajarea cognitivă care „apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găseşte aplicabilitatea în lumea reală şi pune întrebări despre conţinutul prezentat”. În al doilea rând, cărţile „promovează empatia, percepţia socială, inteligenţa emoţională”, adică acele procese cognitive care ne ajută să supravieţuim mai bine.